atm, bankomat, novac, banka, kartica

Banke u Srbiji poskupljuju usluge: Klijenti će više plaćati i za elektronsko bankarstvo

Podijeli

Banke u Srbiji su za avgust najavili poskupljenje usluga, a mnoge su uvele naplatu novih naknada i u elektronskom bankarstvu, prenose beogradski mediji.

Ukoliko ste ne svojom krivicom izgubili platnu karticu i imali iznos na računu do 3.000 dinara, vi snosite troškove. Ukoliko je iznos veći teret snosi banka. Naravno, to važi ukoliko dokažete da nijeste zloupotrebili karticu ili bili vidljivo nemarni.

Od avgusta banke najavljuju poskupljenje i proširenje naknada za svoje usluge koje će se plaćati. Na primjer, više pokušaja za podizanje novca sa bankomata ili neuspjelih plaćanja preko interneta i slično.

“Kod bezgotovinskih plaćanja postoji jedna specifičnost, a to je da se vrlo često naknade sa jednog platnog instrumenta, odnosno troškovi i gubitak, preliva na drugi platni instrument. Primjer toga jesu platne kartice inostranih kartičnih sistema gdje banke kod tih transakcija generišu značajne gubitke, tu naknadu ne naplaćuju od korisnika, jer i nemaju pravo, tako da oni tu naknadu prenesu na druge platne instrumente ili uvedu neku novu naknadu”, kaže Aleksandar Stanojević, zemjenik šefa Sektora elektonskih plaćanja Narodne banke Srbije.