business, meeting, ceo, managers

Bank of America: Prihodi porasli, dobit pala

Podijeli

Bank of America u ponedjeljak je objavila da su rezultatima u drugom tromjesečju pogodovali rastuće kamatne stope, ali je profit pretrpio udarac od oko 425 miliona dolara zbog troškova povezanih s regulatornim pitanjima.

Evo šta je kompanija objavila u poređenju s onim što je Wall Street očekivao, na osnovu ankete analitičara koju je sproveo Refinitiv:

  • Zarada po dionici: 78 centi prilagođenih naspram očekivanih 75 centi po dionici;
  • Prihod: 22,79 milijardi dolara naspram očekivanih 22,67 milijardi dolara

Dobit je, kako je saopšteno, pala 32% na 6,25 milijardi dolara, ili 73 centa po dionici, u odnosu na godinu ranije jer je kompanija preuzela 523 miliona dolara rezervisanja za kreditne gubitke. Prije godinu dana banka je imala korist od 1,6 milijardi dolara jer su se zajmoprimci pokazali kreditno sposobnijima od očekivanog.

Isključujući uticaj regulatornih troškova, banka je zaradila 78 centi po dionici, što je više nego što su predviđali analitičari.

Prihodi su porasli 5,6% na 22,79 milijardi dolara, nadmašivši očekivanja analitičara, budući da je neto prihod od kamata porastao 22% na 12,4 milijarde zbog rastućih kamatnih stopa i rasta kredita.

Ta brojka bi se mogla povećati za 900 miliona dolara ili cijelu milijardu u trećem kvartalu i barem toliko u četvrtom tromjesečju, rekao je finansijski direktor Alastair Borthwick analitičarima u ponedjeljak tokom konferencijskog poziva.

Dionice banke porasle su 1% u trgovanju u ponedjeljak.

“Solidna aktivnost klijenata u našim kompanijama, zajedno s višim kamatnim stopama, podstakla je snažan rast neto prihoda od kamata i omogućila nam da ostvarimo dobre rezultate u oslabljenom okruženju tržišta kapitala”, rekao je izvršni direktor Brian Moynihan u kompanijskom saopštenju.

“Naši klijenti, potrošači u SAD-u,  ostali su otporni uz kontinuirano jake depozite i nivoe potrošnje. Rast kreditiranja nastavio se u cijeloj našoj franšizi, a naši tržišni timovi pomogli su klijentima da prevladaju značajnu volatilnost koja odražava ekonomsku nesigurnost”, dodao je.

Bank of America, koju vodi Moynihan od 2010, koristi period rastućih kamatnih stopa i oporavak kreditiranja koji su povećali prihode. Ali dionice banaka su ove godine oslabile zbog zabrinutosti da će visoka inflacija izazvati recesiju, što bi dovelo do rasta kredita koji kasne s isplatom.

Slično kao i Morgan Stanley i JPMorgan Chase, Bank of America zabilježio je pad naknada za investiciono bankarstvo za 47% na 1,1 milijardu dolara, malo ispod procjene StreetAccounta od 1,24 milijarde dolara.

Prihodi od trgovanja fiksnim prihodima skočili su 19% na 2,3 milijarde dolara, a prihodi od dionica porasli su 2% na 1,7 milijardi, što je oboje u osnovi u skladu s očekivanjima analitičara.

Dionice Bank of America pale su 28% tokom ove godine do prošlog petka.

Prošle sedmice, JPMorgan i Wells Fargo su objavili da su zabilježili pad dobiti u drugom tromjesečju jer su banke odvojile više sredstava za očekivane gubitke po kreditima, dok je Morgan Stanley razočarao nakon usporavanja investicionog bankarstva, većeg od očekivanog . Citigroup je nadmašio očekivanja za prihode jer je profitirao od rastućih stopa i dobrih rezultata trgovanja.

Investitor.me