crypto, currencies, digital coins, stock exchange

Kriptotržište se oporavlja: Da li će se taj trend zadržati?

Podijeli

Bila je ovo brutalna godina za investitore u bitcoin i druge kriptovalute.

Bitcoin je izgubio više od polovine svoje vrijednosti u 2022 i sada kada se kreće oko 23 000 dolara. Cijena jednog bitcoina pala je više od 65% ispod prošlogodišnjeg rekorda svih vremena od gotovo 70 000 dolara. Vrijednost cijelog tržišta pala je s oko 2,2 biliona dolara na kraju 2021. na nešto više od 1 bilion dolara trenutno.

Bitcoin, najveća kriptovaluta na svijetu, čini oko 42% ukupnog tržišta, ali 2022. bila je jednako loša za vlasnike druge imovine povezane s kriptovalutom kao što je Coinbase. Dionice te brokerske kuće pale su 75% do sada ove godine. Dionice konkurentskog Robinhooda izgubile su polovinu svoje vrijednosti.

CNN piše da postoje nade da bi najgore za kripto moglo biti prošlost. Bitcoin je dobio na vrijednosti više od 15% u protekloj sedmici, a dvije druge najbolje kriptovalute su porasle još više.

Solana je porasla više od 35% u proteklih sedam dana, dok je ethereum, ili skraćeno ether, porastao za gotovo 45%. Ether, druga najvrjednija kriptovaluta, naširoko se koristi za finansiranje kupovine nezamjenjivih tokena ili NFT -ova, digitalne imovine koja je osvojila svijet kolekcionarstva.

Coinbase je takođe ojačao, te je u ponedjeljak porastao 9%. Softverska kompanija MicroStrategy, koja je 30. juna imala gotovo 130.000 bitcoina u svojim bilansima, skočila je više od 35% u posljednjih pet dana.

Povratak kriptovaluta svakako je “vjetar u leđa” najvećim zagovornicima sektora. Međutim, to bi takođe trebalo da posluži kao podsjetnik da će novo tržište vjerovatno ostati nestabilno u doglednoj budućnosti.

Očekujte više volatilnosti

“Vidjećemo dugoročni rast u sektoru digitalne imovine, ali ne bih se još previše uzbuđivao. Ovo je i dalje tržište u nastajanju”, rekao je Joel Kruger, tržišni strateg u LMAX Group.

Kruger je rekao da je uspon bitcoina zaostajao za oštrijim uzlaznim pomacima ethera i drugih manjih kriptovaluta te da ostaje zabrinjavajući, kratkoročno. Šira grupa kriptovaluta i dionica možda neće doživjeti značajniji oporavak sve dok ne dođe do “zdravijeg odskoka” bitcoina, dodao je.

Dakle, sva pompa o bitcoinu kao digitalnom ekvivalentu zlata je upravo to: pompa. Kao imovina, bitcoin se više ponaša kao nestabilne tehnološke dionice, nego daleko stabilnije robe kao što su zlato ili valute iza kojih stoji država, poput dolara i eura.

Ulagači bi takođe trebali uzeti u obzir da možda jednostavno nema dovoljno interesa za kriptovalute da bi se opravdale hiljade kovanica, tokena i berzi. Ako je to slučaj, samo će najjače kriptovalute preživjeti i napredovati.

“Kripto je doživio skok slično dotcom eri, kada je stvoreno mnogo izvrsnih ideja i kompanija. Ali, istovremeno se pojavio i veliki broj ne tako sjajnih ideja i kompanija”, rekao je u e-poruci Adam Grealish, menadžer ulaganja u fintech firmi Altruist, koja klijentima pomaže u upravljanju bogatstvom.

Isti scenario vjerovatno će se primijeniti i na kripto. “Uz oštrije uslove na tržištu, kompanije u slabijoj poziciji i sa slabijim poslovnim modelima osjetiće veliki pritisak”, rekao je Grealish.

Širi porast podiže dionice gotovo svih kompanija koje su povezane s kriptoindustrijom. Nekoliko kompanija za kripto rudarenje, koje koriste računare za rješavanje složenih matematičkih jednačina kako bi generisale nove bitcoine, posljednjih je dana oštro poraslo.

Marathon Digital tako je ojačao 21% u ponedjeljak i više od 50% prošle sedmice. Riot Blockchain porastao je više od 40% u posljednjih pet dana, dok su Hive Blockchain i Bitfarms ojačali oko 25%.

banner konkurs ministarstvo kulture i medija

Foto: Jeremy Bezanger on Unsplash