Google

Google pauzira sva zapošljavanja na dvije sedmice

Podijeli

Google je objavio da će zamrznuti zapošljavanje na dvije sedmice.

Ova informacija dolazi nakon što je kompanija prošle sedmice objavila da će usporiti svoj proces zapošljavanja do kraja godine, kako bi razmotrila svoj ukupni proces zapošljavanja.

Internet gigant navodno je zaposlio blizu 10.000 ljudi samo u drugom kvartalu, dok će novi podaci biti objavljeni 26. jula.

“Iskoristićemo ovo vrijeme za analizu naših potreba za brojem zaposlenih i usklađivanje s novim nizom prioritetnih zahtjeva za kadar za sljedeća tri mjeseca”, rekao je Prabhakar Raghavan, viši potpredsjednik u Googleu, u e-poruci koju prenosi The Information.

Zamrzavanje ne bi uticalo na već objavljene oglase za posao, ali bi zaustavilo buduća produženja ugovora.

Googleov potez u skladu je s prošlonedjeljnim internim dopisom u kojem je izvršni direktor Sundar Pičai rekao da kompanija želi biti “preduzetnija”. Čitaj više

“Kao što je Sundar najavio, usporavamo zapošljavanje do kraja godine. U skladu s tim, pauziramo većinu novih oglasa za posao na dvije sedmice kako bismo omogućili timovima da odrede prioritete svojih uloga i planova zapošljavanja za ostatak godine,” rekao je Googleov portparol TechCrunchu putem e-pošte.

Slične mjere već su sprovedene u drugim tehnološkim kompanijama, dok su pojedine čak i otpuštale zaposlene.

Meta (prije poznata kao Facebook) navodno je zaustavila zapošljavanje u nekim od svojih inženjerskih timova i sprovela rezove u cijeloj kompaniji. Izvršni direktor Mark Zakerberg rekao je zaposlenima da će biti manje dostupnih resursa i da će se morati da se pripreme za obavljanje više posla.

Slično tome, Twitter je isprva zamrznuo zapošljavanje, a zatim je otpustio 30% svog HR tima, dva mjeseca nakon zamrzavanja ranije ovog mjeseca.

Investitor.me, foto: Pawel Czerwinski on Unsplash