Bill Gates, Bil Gejts, Microsoft

Bil Gejts je podijelio dionice vrijedne 6 milijardi dolara, ali je i dalje peti najbogatiji čovjek na svijetu

Podijeli

Bil Gejts je i dalje peta najbogatija osoba na svijetu, prema ljestvici Bloomberga i Forbesa, uprkos tome što je svojoj dobrotvornoj fondaciji prije nekoliko dana poklonio dionice u vrijednosti većoj od 6 milijardi dolara.

Business Insider javlja da je Gejts donirao gotovo 5,2 milijarde dolara vrijedne dionice u Canadian National Railway Co Fondaciji Bila i Melinde Gates i još 995 miliona dolara vrijednih dionica u Deere & Co.

Donacija je uredno prijavljena državnoj Komisiji za hartije od vrijednosti i berze (SEC).

Više od 3 miliona dionica prebačeno je iz Gatesovog investicionog nosioca, Cascade Investment LLC, u privatnu neprofitnu organizaciju i Gejts sada vrijedi 112 milijardi dolara, prema Bloombergu, iza Ilona Maska, Džefa Bezosa, Bernara Arnoa i Indijca Gautama Adanija.

Filantrop je prošle sedmice u temi na Twitteru obećao donaciju 20 milijardi dolara dobrotvornoj fondaciji ovog mjeseca i planira joj pokloniti “gotovo sve” svoje bogatstvo u budućnosti.

“Pomaknuću se niže na ljestvici i naposljetku skinuti s popisa najbogatijih ljudi na svijetu”, rekao je Gates prošle sedmice. Čitaj više

Fondacija je ranije ovog mjeseca najavila obavezu povećanja svojih godišnjih donacija na 9 milijardi dolara do 2026.

Nedavno obećanje i donacije podižu vrijednost fondacije na oko 70 milijardi dolara, piše na njenoj web stranici, uključujući 3,1 milijardu dolara godišnje donacije Vorena Bafeta.

“Imam obavezu da vratim svoje resurse društvu na načine koji imaju najveći učinak na smanjenje patnje i poboljšanje života”, rekao je Gejts prošlog tjedna na Twitteru. “I nadam se da će i drugi na položajima velikog bogatstva i privilegija takođe sada istupiti u ovom smjeru.”

Melinda Frenč Gejts mogla bi odstupiti s mjesta kopredsjednice za godinu dana ako ona i njen bivši suprug više ne budu mogli da sarađuju, saopštila je Fondacija prošle godine, odakle sada nijesu htjeli da komentarišu posljednje donacije.

Investitor