Gradnja novog kvarta u Podgorici početkom 2023: Mijač obećava vrhunski kvalitet, investitori već pokazali interesovanje

Podijeli

Gradnja modernog stambeno – poslovnog kompleksa Stellar Homes na prostoru nekadašnje fabrike “Radoje Dakić”, koji će biti izgrađen po najsavremenijim evropskim standardima trebalo bi da počne početkom naredne godine, a interesovanje kupaca već postoji, saopšteno je portalu Dnevno.me iz kompanije Sambic Construction, kojoj je povjerena izrada tehničke dokumentacije i gradnja.

Inače, vlasnik 51% akcija kompanije Sambic AD koja je investitor projekta (Savana Acquisition Mountain Black Investment Capital AD) je Savana Commercial Retail, ćerka firma Savane AB crnogorskog biznismena Veselina Mijača.

Planirana je izgradnja kompleksa na dvije parcele ukupne površine blizu 70.000 m². Ukupan broj stanova na obje parcele biće oko 700, a predviđeno je 800 parking mjesta.

Preciznije, na parceli koja će prva početi sa gradnjom, kako je navedeno u idejnom rješenju, biće formiran blok koji čini šest lamela – A, B, C, D, E i F.

Spratnost objekata biće garaža na kojoj je smještena većina parking mjesta, visoko prizemlje namijenjeno poslovanju i stambeni dio koji broji do pet etaža.

“Smješten u dijelu grada koji se razvija u novi, moderan dio življenja, Stellar Homes spaja u harmoničnu cjelinu sve pogodnosti savremenog stanovanja.

Pored prednosti same lokacije, tehnologija izgradnje i materijali koji će biti upotrebljivani za izradnju objekta doprinijeće energetskoj efikasnosti po uzoru na objekte tog tipa u zemljama EU”, saopšteno je portalu Dnevno.me iz kompanije Sambic Construction koja je zadužena za izradu glavnog projekta.

“Fokus investitora Savana Holding AB Švedska i njene ćerke firme SAMBIC AD (Savana Acquisition Mountain Black Investment Capital AD) je u ostvarivanju neprikosnovene udobnosti stanovanja budućih korisnika. Posebna pažnja pri projektovanju svakog stana, sa akcentom na funkcionalnost i optimizaciju strukture stanova donosi i neke novitete u postojećoj ponudi stanova na tržištu nekretnina u vidu stanarskih ostava za pojedine stambene jedinice. Kompleks koji će biti zatvorenog tipa omogućiće stanarima da uz neposrednu blizinu usluga i sadržaja mogu praktično obavljati svakodnevne obaveze. Objekat za dnevni boravak djece u atrijumu objekata koji je projektovan kao unutašnji park, ostave za kolica koje će olakšati dnevno funkcionisanje mladih parova, kao i mogućnost korištenja krovnih terasa kao noviteti doprinjeće jedinstvenom kvalitetu života u Podgorici”, kazali su iz kompanije Sambic Construction.

U tehničkom opisu idejnog rješenja, plan koji tretira predmetnu lokaciju dozvoljava projektovanje više stambenih jedinica od broja predloženih u urbanističko-tehničkim uslovima ukoliko se obezbijedi dovoljan broj parking mjesta. Da li je taj uslov ispunjen?

“Stellar Homes kompleks broji oko 700 stambenih jedinica različitih struktura, od garsonjera, jednosobnih, dvosobnih do trosobnih stanova.

Kako se tokom projektovanja mislilo o budućim kupcima i njihovoj uključenosti u kreiranju prostora, ostavljena je mogućnost spajanja određenih stanova manjih kvadratura u funkcionalne cjeline kojima bi se eventualno zadovoljile drugačije želje od onih stanova koji će biti u standardnoj ponudi.

Problem parkiranja u Podgorici je očigledan, stoga je obezbjeđenje parking prostora u okviru tog kompleksa bilo jedno od ključnih stavki prilikom projektovanja. Parking mjesta su obezbijeđena za sve stanove u dovoljnom broju kao i za posjetioce poslovnih prostora. Uz kontrolu pristupa parking mjestima za stanare, stanovnici Stellar Homes-a neće biti uzurpirani posjetiocima”.

Kako dalje objašnjavaju, u funkcionalnom smislu objekti su koncipirani tako da je u pozemnoj etaži smještena garaža sa parking mjestima kao i tehničke prostorije. Nedostajući broj parking prostora obezbijeđen je i u parteru i na prizemlju lamele F.

“U objektima su predviđeni i poslovni prostori različitog tipa i površina. Svakom od poslovnih prostora pristupa se sa spoljašnje strane kompleksa”.

Šta je investitoru bio najveći izazov?

“Implemetacija evropskih standardnih sadržaja u stambenoj gradnji svakako je svakodnevni motiv koji adaptiramo u crnogorskim životnim prilikama, na način da bude prihvatljiv budućim korisnicima u Crnoj Gori.

Zadovoljni korisnici iz Švedske svakako su naš najbolji marketing, što se trudimo da imamo i u Crnoj Gori, stoga je svakodnevni izazov kroz pojektovanje i buduću gradnju priuštiti kvalitetan krajnji proizvod kupcima”, poručuju iz Sambic AD.

Društveno-odgovorna kompanija Sambic AD vodila je računa o važnom segmentu pa budućem stambeno poslovnom objekatu neće fali zelenih površina, što je generalno veliki problem za stambene blokove u Podgorici, ali i ostalim gradovima u Crnoj Gori:

“Pogled na atrijume, gdje se jedan od njih prostire na više od 4000 m², sadrži zelene površine sa urbanim mobilijarom, solarnim osvjetljenjem i vodenim elementima u vidu fontana koji će značajno pozitivo uticati na mikroklimu koja se stvara u ovakvim prostorima.

Razmišljajući o podgoričkoj klimi, koja doprinosi velikim temepraturama u ovakvim prostorima i ugođaju korisnika, projektovane su vertikalne bašte, koje će povećati prisustvo zelenila ne samo u parteru već i po spratovima, gdje će korisnici sa balkona moći da uživaju u zelenilu”, objašnjavaju iz Sambic Construction.

Podsjetimo, prošle godine vlasnik kompanije Savana Commercial retail, uspješni biznismen Veselin Mijač lično u ime svoje kompanije licitirao je i za 8.507.000 eura kupio dvije parcele na prostoru nekadašnje fabrike Radoje Dakić u City kvartu, dajući za njih čak oko 1.800.000 više od početne cijene ponuđene na javnoj licitaciji.

Riječ je o parcelama broj 12 i 13, koje se nalaze jedna do druge i zajedno obuhvataju oko 25.000 ² kvadratnih. Početna cijena za parcelu broj 13, površine 13.965 m² iznosila je 3.961.000 eura, a kada je ponuda dostigla 5.051.000 eura, punomoćnik KIPS-a odustao je od daljeg nadmetanja, pa je parcela prodata kompaniji Savana Sambic.

Vlasnik kompanije Savana Commercial retail tada je istakao da je postupak javne licitacije najbolje rješenje jer, kako je kazao, otklanja sumnju u eventualnu korupciju.

“Zgrade će biti građene po najmodernijim standardima. U ovom biznisu za mene nema nikakvih tajni, jer se upravo time veoma uspješno bavim u Švedskoj punih četiri decenije”, bila je poruka Veselina Mijača.