Beijing, china, kina, peking

Da li će kriza u sektoru nekretnina ugroziti kinesku ekonomiju

Podijeli

Nakon što je tokom prošle i ove godine nekoliko najvećih kineskih firmi iz sektora nekretnina objavilo da ne može više da plaća svoja dugovanja kineskim bankama rastu strahovi od potencijalne ekonomske krize u Kini iako vlasti tvrde da će riješiti ovaj problem.

Naime, kako navodi BBC, jedna od najvećih kineskih kompanija za izgradnju i prodaju nekretnina Evergrande nosi neslavnu titulu rekordera u ovoj industriji po visini duga od preko 300 milijardi dolara koji ima. Krajem prošle godine tržište nekretnina potresla je vijest da ova kompanija više ne može da vraća zajmove koje je dobila od kineskih banaka. Vrijednost akcija kompanije je pala za više od 75% tokom prošle godine na hongkoškoj berzi i prekinuto je trgovanje njenim akcijama na više mjeseci.

Evergrande je najavio plan za restrukturiranje dugova, a sprovedena je i interna istraga koja je utvrdila da je oko dvije milijarde dolara od zajmova zloupotrebljeno pa su kao odgovorni ostavke dali izvršni i finansijski direktor kompanije. Međutim, još nekoliko kineskih giganata iz ovog sektora više nije u mogućnosti da vraća svoje dugove uključujući kompanije Fantasia, Kaisa i Sunak, koja je treća po veličini, a u problemu su sada i firme poput dobavljača materijala za gradnju, koje zavise od ove industrije.

N1 prenosi da je ova kriza uplašila trgovce nekretninama koji strahuju da će se ovaj problem proširiti na cijeli sektor nekretnina Kine, koji je već izgubio više od milijardu dolara vrijednosti. Prodaja stanova u Kini u padu je već 11 mjeseci za redom, što je najduži pad od kada je Kina stvorila tržište privatnih nekretnina kasnih 1990-ih, a kriza nelikvidnosti džinova nekretnina dovela je do prestanka izgradnje već prodatih novih stanova jer kompanije nemaju dovoljno novca da ih završe. Zato je jedan dio kupaca zaprijetio da će prestati da plaća svoje stambene kredite dok Evergrande i ostale firme u krizi ne nastave izgradnju. Procjenjuje se da je krizom pogođeno više od 200 projekata bar 80 kompanija.

Kineske vlasti najavile su plan da pokrenu fond u vrijednosti od 45 milijardi dolara za nekretnine iz kog bi podržale Evergrande kao i više od deset firmi sa istim problemom iz ovog sektora, a kineska regulatorna komisija za banke i osiguranja obavezala se da će pomoći lokalnim vlastima da garanuju da će domovi biti gotovi. Takođe je najavljeno da bi obaveza kupaca da plaćaju stambene kredite za neizgrađene stanove mogla da bude privremeno zamrznuta.

Kako prenosi ABC, kineske banke su sklone davanju stambenih kredita jer su kamate veoma isplative, pa ovaj tip kredita čini skoro 20 odsto tržišta bankarskih zajmova. Međutim, ove banke tvrde da nema rizika po njihovu finansijsku stabilnost bez obzira na krizu.

BDP Kine usporio je rast ove godine i mnogi procjenjuju da do kraja godine neće biti veći od tri odsto što je znatno ispod procene kineskih vlasti koje predviđaju rast od 5,5 odsto za ovu godinu. Prema nekim procjenama, tržište nekretnina čini 30 odsto kineskog BDP tako da bi kriza u njemu mogla da ima posljedice po čitavu ekonomiju. Ipak, premijer KIne Li Kećang kaže da vlast neće donositi sveobuhvatan paket mjera za stimulisanje ekonomije. S druge strane, junska stopa nezaposlenosti među mladim Kinezima između 16. i 24. godine je rekordno visoka i iznosi 19,3 odsto.

Pritisak na vlasti da riješe ove probleme raste kako se približava 20. nacionalni kongres Kineske komunističke partije, a nemiri uzrokovani krizom na tržištu nekretnina i finansija postaju sve češći. Tako je početkom jula izbio skandal kada je pet lokalnih banaka u provincijama Henan i Anhui nelegalno zamrzlo sav novac hiljadama svojih štediša usljed prevare i korupcije pa su izbili nasilni neredi.