remote work, work from away, vacation, worker

Kad vas cimaju dok ste na odmoru: Stalna dostupnost izaziva stres

Podijeli

Čak i tokom ljetovanja skoro trećina njemačkih kancelarijskih radnika dostupna je za posao. Tačnije, 31 odsto – rezultat je ankete instituta YouGov. Svaki deveti zaposleni čak i želi da bude dostupan svakog dana.

Među ispitanicima koji kažu da nijesu dostupni, više od četvrtine barem jednom nedjeljno tokom odmora pogleda poruke u vezi sa poslom. U anketi je učestvovalo više od 2.000 zaposlenih.

Pod stresom zbog stalne dostupnosti bilo je 30 odsto ispitanika, dok je 66 odsto reklo da im je bilo teško da se tokom odmora “isključe.” Među razlozima za stalnu pristupačnost bila su očekivanja klijenata ili poslodavaca i važni projekti, ali i sopstvena motivacija.

Osim toga, ljudi su napeti i prije i poslije odmora. Da je bilo pod stresom uoči ljetovanja reklo je 45 odsto učesnika ankete, dok je 63 odsto navelo da su poslije odmora ostali svježi još samo nedjelju dana.

“Fleksibilan rad ne treba da znači da zaposleni budu stalno dostupni i da ne mogu da se isključe,” rekao je Oliver Bliher iz tehnološke kompanije Slack, koja je pokrenula istraživanje.

“Kompanije propuštaju sjajnu priliku, jer samo oni koji zaista mogu da se isključe na odmoru ili poslije posla, vraćaju se na rad sa obnovljenom energijom i motivacijom,” istakao je Bliher.

dpa/Investitor