wall street, nyse, njujorška berza

U nemilosti SEC-a: Alibaba pokušava da ostane na Njujorškoj berzi

Podijeli

Kineska Alibaba Group Holding Ltd saopštila je danas da će raditi na održavanju kotacije na Njujorškoj berzi (NYSE) uz kotaciju u Hong Kongu, nakon što su američke vlasti ovog diva e-trgovine stavile na popis za nadzor za uklanjanje s tržišta kapitala.

Reuters javlja da su dionice Alibabe pale gotovo 3,8% na mirnom tržištu u Hong Kongu, nakon pada od 11,1% u Njujorku u petak.

Kompanija je u petak postala posljednja od više od 270 kompanija koje su dodate američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti i berze (SEC) na popis kineskih kompanija koje bi mogle biti uklonjene s kotacije zbog neispunjavanja zahtjeva revizije.

Američki zakon o držanju odgovornosti stranih kompanija (HFCAA) namijenjen je rješavanju dugotrajnog spora oko usklađenosti revizije kineskih kompanija koje kotiraju na američkoj berzi. Cilj zakona je da ukloni strane kompanije s berzi u SAD ako tri uzastopne godine ne poštuju američke standarde revizije.

Alibaba je u ponedjeljak saopštila da će nastaviti da prati tržišna kretanja, pridržavaće se važećih zakona i propisa i nastojaće da “održi svoj status uvrštenja na NYSE i Hong Kong berzi”.

Američki regulatori zahtijevaju potpuni pristup revizijskim radnim papirima kineskih kompanija čije se dionice kotiraju na berzi Njujorka, a koji su sačuvani u Kini.

Peking međutim zabranjuje inostranu inspekciju radnih dokumenata lokalnih računovodstvenih kompanija.

Američka pravila daju kineskim kompanijama rok do početka 2024. da ispune zahtjeve revizije, iako Kongres razmatra zakone koji bi mogli ubrzati rok do 2023.

Kina je saopštila da su obje strane predane postizanju dogovora za rješavanje spora oko revizije.