Vitalik Buterin

Buterin ne vjeruje u veliki Facebookov plan

Podijeli

Vitalik Buterin misli da će sve korporacije koje danas pokušaju izgraditi metaverzum pogriješiti.

Tvorac ethereuma podijelio je svoje viđenje putem Twittera, rekavši kako misli da kompanije koje pokušavaju da stvore metaverzum imaju malu vjerovatno uspjeha u svojim nastojanjima. Iako je rekao da misli da će se metaverzum ‘dogoditi’, dodao je kako ne misli da nijedan od postojećih korporativnih pokušaja namjernog stvaranja metaverzuma vodi nekuda.

Bez sumnje najistaknutiji korporativni igrač koji je do sada pokazao interes za metaverzum bila je Meta, Facebookova matična kompanija koja se, kako piše Domagoj Mataić iz Lider Medije, preimenovala u sklopu pomaka kako bi ‘prihvatila’ metaverzum krajem prošle godine.

Buterin, koji je i počasni crnogorski državljanin, spomenuo je Metu u svojoj objavi korporacija koje ulaze u prostor.

“Sve što Facebook sada stvori zakazaće”, napisao je u odgovoru na tweet, tvrdeći da će kompanije usmjerene na metaverzum vjerovatno propasti, jer je prerano za znati što ljudi zapravo žele.

Buterin je postao poznat po svojoj otvorenoj osobnosti jer je njegov javni profil s ethereumom rastao tokom godina, iako često koristi svoj Twitter račun i blog za raspravu o ethereumovoj tehnologiji i kako bi decentralizacija mogla uticati na svijet. Premda je komentarisao NFT-ove u prošlosti, napominjući da je bio iznenađen procvatom 2021. i osuđivao spekulativnu stranu tržišta, rijetko je govorio o metaverzumu.

Internet sljedeće generacije

Iako je i dalje nejasan koncept, metaverzum se široko koristi za označavanje interneta sljedeće generacije u kojem će korisnici moći raditi, igrati se i povezivati se s drugima unutar imerzivnih virtualnih svjetova.

Vjeruje se da će metaverzum uključivati elemente proširene stvarnosti, virtuelne stvarnosti i blockchain tehnologije. Hit izdanja videoigara kao što su Fortnite i Runescape opisana su kao rani primjeri metaverse svjetova, ali posljednjih godina kripto-izvorni naslovi poput Decentralanda i Sandboxa pronašli su uspjeh u prihvatanju prostora.

Obje igre omogućuju igračima da posjeduju parcele digitalne zemlje i istražuju virtualne svjetove. One takođe uključuju vlastite tokene, nešto za što kripto-entuzijasti vjeruju da će biti ključno za metaverzum u budućnosti. NFT-ovi se takođe često raspravljaju u tandemu jer se mogu koristiti za predstavljanje karakternih likova, virtuelne zemlje ili drugih stavki u igrama, dajući igračima pravo vlasništva nad svojom imovinom.

Nekoliko velikih korporacija najavilo je metaverse predstave dok je trka kripto-bikova dosegla vrhunac 2021. godine, a brendovi poput Adidasa i Coca-Cole kupovali su NFT-ove, stvarali vlastite kolekcije i organizovali vlastite virtualne zabave.

Metaverse hajp dostigao je vrhunac u oktobru, kada je Zakerberg najavio Metu, a kompanija je naznačila da je spremna da udvostruči napore u nekoliko navrata, uključujući planove dijeljenja za podršku NFT-ovima na Facebooku i Instagramu.

Zakerberg je rekao da će ogranak kompanije, Reality Labs, uložiti 10 milijardi dolara u sektor nakon objave, a kasnije je objavio gubitak od 11 cifara 2021. godine. Ova godina nije prošla puno bolje, a Meta je u izvještaju o zaradi u drugom tromjesečju otkrila svoj prvi pad prihoda i gubitak od 2.8 milijardi dolara na Reality Labsu. Drugim riječima, na osnovu brojeva, pred kompanijom je još dug put da dokaže da Buterin nije u pravu.