atm, bankomat, novac, banka, kartica

Amerikanci gomilaju dug po kreditnim karticama

Podijeli

Amerikanci gomilaju dugove na kreditnim karticama dok se bore da održe korak s visokim troškovima života.

CNN javlja da je ukupni dug američkih domaćinstava premašio 16 triliona dolara po prvi put u drugom tromjesečju,

Prema podacima Federalnih rezervi Njujorka (NY Fed), dug raste i u periodu viših kamata, pa su samo u drugom kvartalu domaćinstva podigli kredite u iznosu od 46 milijardi dolara.

Tokom prošle godine dug po kreditnim karticama skočio je za 100 milijardi dolara, ili 13%, što je najveći postotni porast u više od 20 godina. Kreditne kartice obično prate visoke kamate kada dugovanja nijesu u potpunosti otplaćena, što ih čini skupim oblikom duga.

NY Fed je saopštio da prekomjerno uživanje u kreditnim karticama barem djelomično odražava inflaciju, jer cijene rastu najbržim tempom u više od četiri decenije.

“Uticaji inflacije vidljivi su u velikom obimu zaduživanja”, napisali su istraživači NY Feda na blogu.

Visoka inflacija takođe čini skupljim održavanje salda na kreditnoj kartici jer Federalne rezerve agresivno podižu troškove zaduživanja. Fed je prošle sedmice podigao svoju referentnu kamatnu stopu za tri četvrtine postotnog boda, drugi mjesec zaredom.

Ne samo da stanje kreditnih kartica raste, nego su Amerikanci otvorili 233 miliona novih računa kreditnih kartica tokom drugog kvartala, najviše od 2008. godine, pokazao je izvještaj NY Feda.

Visoka inflacija tjera potrošače da troš i štednju. Stopa lične štednje tako je pala u junu na 5,1%, što je najniži nivo od avgusta 2009, objavio je Zavod za statistiku rada.

Uprkos rastućim nivoima duga, NY Fed je rekao da se čini da su potrošački bilansi generalno u “dobroj poziciji”.

Veći dio povećanja duga američkih domaćinstvava bio je podstaknut skokom hipotekarnog zaduživanja. Salda studentskih zajmova su se malo promijenila i iznose 1,6 triliona dolara.

Uglavnom, Amerikanci su u prošlom tromjesečju nastavili s otplatom duga prema planu, što je odraz vrlo snažnog tržišta rada. NY Fed je naveo da je udio trenutnog duga koji prelazi u problematično stanje i dalje “istorijski vrlo nizak”, iako se skromno povećao.

“Iako dugovi brzo rastu, domaćinstva su generalno izuzetno dobro prebrodila pandemiju”, stoji u izvještaju NY Fed-a, ističući izdašnu pomoć savezne vlade tokom izbijanja Covida-19.

Postoje, međutim, nagovještaji da se neki zajmoprimci s nižim primanjima i drugorazredni zajmoprimci sada bore s plaćanjem svojih računa.

Investitor