mobile banking, online, laptop, finance

Prihodi Alibabe bolji nego što se strahovalo

Podijeli

Alibaba Group Holding Ltd. objavila je bolje poslovne rezultate nego što su se mnogi ulagači plašili, izbjegavši ​​oštro smanjenje prodaje, istovremeno signalizirajući poboljšanje raspoloženja kineskih potrošača posljednjih mjeseci.

Kompanijske dionice porasle više od 6% u Njujorku nakon ove vijesti.

Prihodi Alibabe pali su prvi put u istoriji u drugom kvartalu, iako za neznatan iznos koji je manji od predviđanja analitičara. Smanjenje je označilo službeni kraj decenije snažnog rasta kineskih internet divova, koji je počeo da posustaje 2021, kada su državni regulatori ograničili niz sektora od e-trgovine do društvenih medija.

Kineski lider u e-trgovini objavio je kvartalne prihode u iznosu od 205,6 milijardi juana (30,4 milijarde dolara) u tromjesečju koje je završeno junom, dovoljno da nadmaši projekcije od 204 milijarde juana koliko je predviđeno. Neto prihod pao je 50% na 22,7 milijardi juana, iako je Alibaba smanjio gubitke u novijim poslovima poput lokalnih usluga i cloud usluga.

Agencije prenose da se Alibaba i dalje bori s ekonomskim posljedicama zbog karantina širom zemlje povezanih s Covidom i izvjesnim ekonomskim padom u Kini.

Manji konkurent, JD.com Inc, koji je izbjegao najgori udar, prestiže Alibabu u rastu prodaje, dok konkurenti u usponu, poput ByteDance Ltd. do Pinduoduo Inc., odvlače sve više korisnika.

“Ali potrošnja se počela oporavljati od junu i ubrzala u julu”, rekao je glavni izvršni direktor Alibabe, Daniel Zhang. Ta perspektiva je pomogla u porastu kineskih internet kompanija od JD-a do Baidu Inc. i Pinduoduo koji se uveliko oslanjaju na zdravlje domaćeg potrošača.

“Počevši od jula, vidimo postupni oporavak poslovnih rezultata u poređenju s junom, posebno u više pogođenim kategorijama u posljednjih nekoliko mjeseci, kao što su moda i elektronika”, rekao je Zhang analitičarima na konferencijskom pozivu.