prodavnica, shopping, grocery shop, hrana, food

Potrošači koji koriste euro pripremaju se za recesiju i još veća poskupljenja

Podijeli

Potrošači u eurozoni pripremaju se za smanjenje ekonomije i za nastavak visoke inflacije koja će im u sljedećoj godini smanjiti prihode, pokazalo je istraživanje Evropske centralne banke (ECB) objavljeno u četvrtak.

Anketa o očekivanjima potrošača, koju su kreatori politike koristili kao doprinos u svojim raspravama i objavljena po prvi put, pokazala je da su domaćinstva počela da gube vjeru u sposobnost ECB-a da vrati inflaciju na cilj od 2%.

Anketa, sprovedena u junu, pokazala je da prosječni potrošači očekuju rast cijena od 5% tokom sljedeće godine i inflaciju od 2,8% u tri godine.

To je u poređenju s očekivanjima da će nominalni dohodak porasti za 0,9%, a potrošnja za 3,9%, što ukazuje na veliki pad u sposobnosti domaćinstava da štede.

Reuters javlja da potrošači očekuju i pad ekonomije od 1,3% u sljedećih 12 mjeseci.

Poređenja radi, ECB očekuje da će inflacija u prosjeku iznositi 6,8% 2022, prije nego što padne na 3,5% u 2023. i 2,1% u 2024. godini. ECB predviđa rast od 3,7% ove godine, 2,8% sljedeće godine i 1,6% u 2024.

Veće kamate za suzbijanje inflacije

ECB je podigla kamatnu stopu za 50 baznih bodova prošlog mjeseca i najavila dodatna povećanja u nadolazećim mjesecima kako bi se izborila s rekordno visokom inflacijom u eurozoni, koja je prošlog mjeseca dostigla 8,9%.

Kao jedan od razloga za taj potez navedeno je “usidrenje inflacionih očekivanja”.

ECB za potrebe istraživanja svakog mjeseca intervjuiše oko 14.000 odraslih građana iz Belgije, Njemačke, Španije, Francuske, Italije i Nizozemske. Te zemlje predstavljaju 85% BDP-a eurozone i 83,8% stanovništva koji koristi euro.

Investitor