Švajcarska ne strahuje od recesije

Podijeli

Švajcarska ne očekuje ulazak u recesiju ove godine, uprkos globalnoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini te poremećaju u svjetskom snabdijevanju energijom.

Glavni ekonomista u švajcarskoj vladi Eric Scheidegger rekao je da švajcarska ekonomija dobro stoji, te da se ne očekuje recesija.

“U našem najlošijem scenariju, nulti rast recesije mogao bi se očekivati tek u 2023. godini i to po stopi od svega dva odsto”, kaže Scheidegger.

Usprkos prijetnji nestašice struje i učincima rata u Ukrajini, Scheidegger ne vidi ozbiljnu privrednu krizu koja ide prema Švajcarskoj.

“Trenutno je situaciju u privredi i dalje dobra. Pokazatelji čak govore da se privreda, nakon izbijanja rata u Ukrajini, sve bolje razvija. Mjere ekonomske potpore kao što su opšte povlastice ili poreske olakšice trenutno stoga nijesu niti potrebne niti korisne”, dodao je.

Scheidegger je rekao i da je švajcarska privreda manje osjetljivo na visoke cijene energije nego druge evropske zemlje jer gas čini samo pet odsto njihove ukupne potrošnje energije.

Rekao je da će vlada raspravljati o mogućim mjerama za obuzdavanje visokih cijena energije u udućim sedmicama što bi moglo uključivati smanjenje premija zdravstvenog osiguranja za domaćinstva s niskim prihodima.

Što se tiče inflacije, rekao je da je Švajcarska “ostvro blaženstva” u poređenju sa SAD-om i da će inflacija vjerovatno pasti prije kraja godine, prenosi SEEbiz.