business, meeting, ceo, managers

Amazon i Pfizer u novim poslovima vrijednim više milijardi dolara

Podijeli

Kompanije Amazon i Pfizer, svaka zasebno, objavile su da ulaze u nove poslovne aranžmane, vrijedne više milijardi dolara pojedinačno.

Amazon će, kako je saopšteno, dodatno proširiti svoj asortiman proizvoda za pametni i povezani dom, preuzimanjem američke kompanije iRobot za 1,7 milijardi dolara u gotovini.

Najpoznatiji po svojem robotskom automatiziranom usisavaču, Roombi, iRobot je nastao na MIT-u još 1990. godine, da bi dvanaest godina nakon toga postala prva koja je na tržište plasirala robotske usisavače. Vrlo brzo Roomba je postao generički brand, tj. ime koje je gotovo pa sinonim za sve slične proizvode.

Amazon će preuzimanjem dionica iRobota preuzeti i trenutna neto dugovanja kompanije. Transakciju moraju potvrditi i dioničari ove kompanije, kao i nadležni regulatori, kako bi posao bio zatvoren.

S druge strane, Pfizer upotpunjava svoj portfolio proizvođačem lijekova za krvne bolesti Global Blood Therapeutics. Posao je vrijedan 5,4 milijardi dolara a dolazi u periodu borbe protiv potencijalnog usporavanja potražnje za proizvodima za suzbijanje Covid-19, jer se broj oboljelih na globalnom nivou smanjuje.

Pfizer je saopštio da će platiti 68,50 dolara po akciji, što predstavlja premiju od 7,3 odsto na zatvaranje akcija Global Blood-a u petak i premiju od 42,7 odsto na zatvaranje u četvrtak, prije nego što je Wall Street Journal objavio da kompanija napreduje pregovorima o preuzimanju kompanije.