katunska magistrala, cetinje čevo, cetinje čevo nikšić, gradnja, mehanizacija i programat nikšić

Katunska magistrala: Dokle je stigla izgradnja puta Cetinje – Čevo – Nikšić?

Podijeli

Izgradnja magistralnog puta Cetinje – Čevo – Nikšić je u punom jeku, o čemu svjedoči i novi video snimak sa gradilišta objavila Uprava za saobraćaj (video pogledajte na kraju ovog teksta).

Gradnja dionice od Cetinja do Čeva počela je 2020. godine, izvođač je nikšićka firma Mehanizacija i programat a posao bi trebalo da se završi naredne, 2023. godine. Vrijednost radova na dionici dugoj 23 kilometra je 33 miliona eura.

Iz Mehanizacije i programata ranije je saopšteno da će brza cesta širine 7,7 metara prema projektu biti najmodernija u Crnoj Gori u svojoj kategoriji, sa odgovarajućim rasvjetnim tijelima na rasksnicama i elementima autoputa. Projektovana je sa širokim radijusima krivina, blagih uspona i sa oko 4 km trećih traka.

Put se penje sa 700 na približno 1.000 metara nadmorske visine, što govori da su ovo veoma zahtjevne dionice za rad i finalizaciju projekta. Katunska magistrala Cetinje-Čevo-Nikšić će, kako su istakli, prolaziti kroz neke zaboravljene, ali za većinu putnika, i nepoznate predjele Stare Crne Gore.

Nakon završetka dionice do Čeva, očekuje se tender za izvođača radova koji će nastaviti gradnju magistrale prema Nikšiću.