Wizz Air

Wizz Air obnavlja letove za Rusiju

Podijeli

Emiratska podružnica Wizz Air-a će postati druga avio-kompanija koja će nuditi direktne letove između Moskve i Abu Dabija.

Wizz Air Abu Dhabi će, kako je potvrđeno, nastaviti letove za Rusiju od oktobra kasnije ove godine. Ovaj niskotarifni prevoznik prvobitno je započeo letove na ovoj ruti u decembru 2021. godine, ali je bio primoran da ih prekine zbog rata između Rusije i Ukrajine krajem februara ove godine. Nekoliko mjeseci kasnije, Wizz Air je najavio obustavu svih letova za Rusiju tokom cijelog ljeta, zaključno sa 30. oktobrom.

Međutim, ta suspenzija će biti ukinuta nešto ranije od planiranog. Wizz Airov sistem rezervacija letova prikazuje letove od Međunarodnog aerodroma Abu Dabi (AUH) do Međunarodnog aerodroma Vnukovo (VKO) u Moskvi počevši već od 3. oktobra.

Generalni direktor Wizz Air Abu Dhabija, Michael Berlouis, izjavio je za Gulf News da kompanija upravlja mrežom od 34 destinacije u krugu od pet sati leta od Abu Dabija, pružajući ultra niske cijene karata za različite destinacije.

“Podržavamo industriju putovanja i turizma UAE tako što poboljšavamo povezanost i regionalno i globalno, u skladu s nacionalnim propisima i politikama”, kazao je Berlouis.

Stranica za rezervacije Wizz Air Abu Dhabija pokazuje da će prevoznik obavljati dnevne letove između dva aerodroma pod istim brojem leta koji je korišćen prije rata u Ukrajini. Let 5W 7111 će napustiti AUH u 14:05 po lokalnom vremenu za šestosatno putovanje do Moskve, a stići će u VKO u 19:00 po lokalnom vremenu. Planirano vrijeme leta produženo je, međutim, za 20 minuta, vjerovatno zbog potrebe da se malo skrene kako bi se izbjeglo letenje iznad graničnih područja Rusije i Ukrajine.

Nije jedini emiratski prevoznik koji leti za Rusiju

Dok je veći dio zapadnog svijeta uveo stroge sankcije ruskim avio-kompanijama, avionima, pa čak i pojedincima, mnoge zemlje nijesu slijedile njihov primjer. Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) trenutno imaju tri prevoznika koji nude direktne letove za i iz Rusije; Wizz Air Abu Dhabi će uskoro postati četvrti.

Etihad Airways obavlja svakodnevne letove između AUH i moskovskog međunarodnog aerodroma Šeremetjevo (SVO) koristeći avion Boeing 787-10. Iz svoje baze u Abu Dabiju, Etihad upravlja flotom od 102 aviona, od kojih je 69 trenutno u aktivnoj službi.

S druge strane, Emirates i flydubai obavljaju letove do moskovskog aerodroma Domodedovo Mihail Lomonosov (DME) sa međunarodnog aerodroma u Dubaiju (DXB). Emirates leti svojim Airbusom A380 za Moskvu, dok flydubai koristi Boeing 737.