Elektroprivreda Crne Gore EPCG Nikšić

Propao i drugi pokušaj prodaje akcija EPCG, sada su moguće dvije opcije

Podijeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) objavila je da se ni na drugi poziv za prodaju sopstvenih sopstvenih akcija u blok transakciji nije javio niti jedan zainteresovani strateški partner.

Isti slučaj se desio i sa prvim javnim pozivom.

Iz EPCG su pojasnili da je drugim pokušajem zapravo okončan postupak prodaje sopstvenih akcija u blok transakciji.

S obzirom na to da je rok za otuđenje sopstvenih akcija 26. septembar tekuće godine, sljedeći korak, u zavisnosti od stava Vlade Crne Gore, koji bi trebalo iskazati u najkraćem mogućem roku, predstavlja proces prodaje sopstvenih akcija u skladu sa Pravilima Montenegroberze AD i to paket aukcijskom prodajom jednom ili više kupaca ili kontinuiranom prodajom na slobodnom tržištu ili poništenje sopstvenih akcija, što bi za EPCG značilo štetu od 52,8 miliona eura (sticajna vrijednosti) i smanjenje kapitala Društva za 77 miliona eura.

“Stav rukovodstva EPCG je nepromijenjen: u cilju izbjegavanja naznačene štete po Društvo, poželjno je nastaviti proces prodaje sopstvenih akcija. Budući da nije bilo prijavljenih po osnovu javnih poziva, proces prodaje bi se obavljao putem aukcijske prodaje jednom ili više kupaca ili kontinuiranom prodajom na slobodnom tržištu, a u skladu sa Pravilima Montenegroberze AD, i to uz uslov da cijena ne bude niža od 4,4900 eura po akciji (naznačena cijena je neznatno viša od sticajne), pa je na tom fonu i predlog Odluke Odbora direktora EPCG”, navodi se u saopštenju.

Za precizno definisanje sljedećeg koraka je, dakle, neophodna hitna reakcija Vlade Crne Gore, kojoj je, s tim u vezi, danas upućen i dopis, naveli su iz EPCG.