european central bank ecb, ecb, euro, eurozone

Investitori se klade protiv eura kao u 2020.

Podijeli

Sve gora ekonomska situacija u Evropi bi mogla da povjerenje u euro sroza više od pandemije virusa korona u 2020. godini, rekli su iz kompanije Bank for New York Mellon (BNY).

Za razliku od prethodne situacije, kada su se oni koji su držali kratke pozicije opekli kada je ekonomija počela da se oporavlja, investitori “sada pažljivije povećavaju svoju izloženost kratkim pozicijama u euru”, smatra strateg BNY Daniel Tenengeuzer.

I dok predrasude vezane za šortovanje eura nijesu novost, domet do kojeg sada idu jeste, smatraju u BNY, gdje se stav prema valuti određuje poređenjem forward i swap pozicija. Proračun kompanije pokazuje da se većina investitora kladi protiv eura nasuprot dolara, britanske funte i švajcarskog franka, dodaje Tenengeuzer u saopštenju, prenosi Bloomberg Adria.

Euro je pao na vrijednost od 0,9952 dolara prošlog mjeseca, što je bio prvi put da je euro manje vrijedan od američke valute u posljednjih dvadeset godina. Iako se od tog pada djelimično oporavio, euro i dalje nastavlja da fluktuira tik iznad vrijednosti od jednog dolara, a mnogi investitori očekuju da će ponovo oslabiti.

Veliki dio ove jednačine je svakako i snaga dolara. Kombinacija viših kamatnih stopa u SAD i viđenja dolara kao sigurne investicije doprinijela je rastu dolara u odnosu na skoro sve ove godine. Neke valute, kao što su japanski jen i britanska funta, prošle su još gore od eura.

Podaci BNY ukazuju da su duge pozicije u dolaru još izraženije od kratkih pozicija u euru, navodi Tenengauzer. Po njihovom proračunu, trenutno su najisplativije kratke pozicije u valutama Tajlanda, Južnoafričke Republike i Kine.