Stambeni kvart, Central Point Podgorica, zgrada, zgrade, stambene zgrade, Zetagradnja

Kvadrat stana u Podgorici za dvije godine poskupio za više od 400 eura

Podijeli

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori za dvije godine skočila je za 38 odsto, dok je rast u Podgorici još drastičniji – u periodu od juna 2020. do istog mjeseca 2022. podgorički stanovi u prosjeku su skuplji 416 eura ili 42,7 odsto.

Prema uporednoj analizi portala Investitor, kvadrat stana u glavnom crnogorskom gradu bio je najskuplji u doba nekretninskog buma, martu 2008. godine, kada je koštao 1,74 hiljade eura. S druge strane, najbolje su prošli kupci koji su stanove kupovali u martu 2017, kada se kvadrat prosječno mogao kupiti za 901 eura.

Posmatrano u petogodišnjem periodu 2017-2022, prosječne cijene stanova u Crnoj Gori su skočile za četvrtinu (25,45 odsto), ili za 280 eura, dok je u Podgorici za kvadrat novog stana sada potrebno izdvojiti 270 eura više, ili 24,1 odsto.

Potražnja ključna za rast cijena

Značajan rast cijena nekretnina u Crnoj Gori pripisuje se značajnoj potražnji za nekretninama, u čemu značajnu ulogu imaju i strani investitori.

Rast potražnje bilježi se godinama, sa kratkom pauzom tokom zaključavanja usljed borbe protiv koronavirusa 2020, kada se stvorio vakuum prostor između ponude i potražnje. Od tada cijene konstantno rastu.

Kupci su očekivali pad cijena nekretnina usljed ekonomske krize, ali se to nije desilo. Na rast cijena naknadno je uticao rast cijena građevinskog materijala ali i nedostatak radne snage.

Iz agencija kažu da je najveća potražnja kupaca za garsonjerama i jednosobnim stanovima, koji su zbog toga i najskuplji, kada se gleda cijena po kvadratnom metru.

Investitor