oil, petrol, petroleum, nafta

Cijene nafte nastavljaju da padaju

Podijeli

Cijene nafte na svjetskom tržištu početkom ove nedjelje padaju, dok investitori razmatraju izglede za veću iransku ponudu jer mogućnosti za ekonomski rast slabe.

Fjučersi na brent su izgubili oko jedan odsto i trgovali ispod 96 dolara po barelu nakon rasta u prethodne tri sesije. Bloomberg Adria prenosi da je predsjednik SAD-a Džo Bajden razgovarao u nedjelju sa liderima Francuske, Njemačke i Velike Britanije o oživljavanju nuklearnog sporazuma sa Iranom, što bi moglo da dovede do povećanja snabdijevanja od strane proizvođača iz OPEC-a.

Bajden i njegovi evropski saveznici razgovarali su o “pregovorima koji su u toku” o nuklearnom sporazumu, uključujući “potrebu za jačanjem podrške partnerima u regionu Bliskog istoka”, navodi se u rezimeu poziva objavljenom u nedjelju. Iran je 15. avgusta dostavio svoj odgovor na okvir koji je EU distribuirala za sporazum, koji je EU shvatila kao konstruktivan.

“Globalni balans za ostatak godine nije tako čvrst kao što su mnogi očekivali, a ruska ponuda se dobro drži”, rekao je Voren Paterson, šef robne strategije za ING Groep NV. “Iako bi Iranu moglo biti potrebno nekoliko mjeseci da se proizvodnja vrati na nivoe prije sankcija u slučaju dogovora, kratkoročno, trebalo bi da oni i dalje mogu da povećaju izvoz, oslanjajući se na skladištenje.”

Cijene:

– Fjučersi brenta za oktobar oslabili su za 1,2 odsto na 95,57 dolara za barel na berzi ICE Futures Europe u 12.01 u Singapuru;

– WTI za isporuku u septembru, koji ističe u ponedjeljak, pao je za 1,3 odsto na 89,63 dolara po barelu na berzi u Njujorku

Razlika između brzih fjučersa na brent i ugovora za drugi mjesec, mjerenje tržišnog očitavanja kratkoročne nedovoljne ponude i potražnje, pala je u ponedeljak na 51 cent po barelu, u poređenju sa 4,82 dolara prije mjesec dana.

U međuvremenu, kineska provincija Sečuan produžila je isključenje struje u industriji i aktivirala najvišu reakciju u vanrednim situacijama u nedjelju kako bi se izborila sa “izuzetnim” nedostacima u snabdijevanju električnom energijom, što je dodatno povećalo nevolje proizvođača jer su fabrike zatvorene i povećalo strah od dalje ekonomske slabosti.

Foto: WORKSITE Ltd. on Unsplash