Coinbase CEO poručio investitorima: Pripremite se, kripto zima će potrajati

Podijeli

Investitori bi se trebalo da se pripreme jer kripto zima – popularan izraz za periodične padove u ovoj industriji – može trajati još 12 do 18 mjeseci, izjavio je izvršni direktor Coinbasea, Brajan Armstrong.

U intervjuu za CNBC, Armstrong je nagovijestio da se, iako se nada da će se medvjeđe tržište završiti u to vrijeme, najveća američka kripto berza priprema za još veći pad.

“Svi se nadamo da će to biti, znate, 12 do 18 mjeseci nakon čega očekujemo lijep oporavak, ali očigledno morate planirati da bude duže od toga. I tako mi razmišljamo o tome. I ne pokušavamo biti previše optimistični u predviđanju budućnosti”, rekao je Armstrong.

Ipak, izvršni direktor Coinbasea rekao je da je kompanija izdržala četiri kripto pada u posljednjih 10 godina i da je spremna da se prilagodi “hladnoći” dok ne stignu “topliji dani”.

„Ako se ne ometamo i nastavimo da pravimo odlične proizvode, bićemo dobro i u narednih pet ili 10 godina“, rekao je Armstrong.

Većina prihoda kompanije vezana je za obim trgovanja na njenoj kripto berzi, ali Armstrong je rekao da Coinbase sve više pomjera svoje poslovanje prema onome što je nazvao “pretplatom i uslugama”, što bi moglo pomoći da se unese više dosljednosti u finansije kompanije. Pretplate i usluge sada čine 18% prihoda kompanije, rekao je on.

“Želio bih doći do momenta kada više od 50% našeg prihoda čine pretplata i usluge”, rekao je.

Dok je prihod kompanije u četvrtom tromjesečju prošle godine skočio više od 300% u odnosu na prethodnu godinu i premašio očekivanja za više od pola milijarde dolara, Coinbase je promašio očekivanja analitičara u drugom i prvom tromjesečju 2022. godine, s padom neto prihoda za oko 60% , odnosno 27% na godišnjem nivou.

U svjetlu nedavnih zastoja koje je donijela kripto zima, Armstrong je rekao da kompanija smanjuje troškove marketinga, eksternih dobavljača i Amazon Web Services-a. Kompanija je takođe otpustila oko 1.100 ljudi, ili 18% svoje radne snage.

Iako Armstrong nije isključio buduća otpuštanja, rekao je da je to za sada jednokratno.

Vijesti i nijesu bile tako loše za Coinbase. Uprkos padu cijena, kompanija je ranije ovog mjeseca objavila partnerstvo s BlackRockom, najvećim svjetskim menadžerom imovine, kako bi svojim institucionalnim klijentima ponudila pristup trgovanju kriptovalutama putem svoje platforme. Nakon toga je dionica Coinbasea porasla 18% na 95,47 dolara, prije nego što je smanjio dobitke posljednjih sedmica.

Dionice kompanije su u utorak zaključile za 71,18 dolara, što je pad od 0,41%.

banner konkurs ministarstvo kulture i medija