Beijing, china, kina, peking

Od energije do pitke vode: Kina ima mnogo toga da popravi u svojoj ekonomiji

Podijeli

Kina je predstavila 19 novih mjera za jačanje svoje ekonomije i “sigurno snabdijevanje pitkom vodom” dok zemlja nastavlja borbu sa najgorim toplotnim talasom u posljednjih 60 godina i strogim mjerama blokade virusa Covid.

Nove mjere koje je kineska vlada objavila u srijedu vrijede više od 1 bilion juana (146 milijardi dolara) a namijenjene poboljšanju infrastrukture, ublažavanju nestašice struje i borbi protiv suše, uključujući novac za osiguranje proizvodnje riže.

“Trenutni ekonomski oporavak ima slabu osnovu”, navodi se u saopštenju i dodaje da su nova sredstva usmjerena na stabilizaciju ekonomije.

CNN podsjeća da je zvanični Peking ove godine više puta pokušao da poveća investicije i potrošnju u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji. Vlada je u maju pritom najavila 33 mjere za oživljavanje rasta.

Uprkos ovim intervencijama, kineska ekonomija se pogoršala posljednjih mjeseci zbog anti-Covid karantina i sve većeg pada imovine. Analitičari su takođe zabrinuti zbog uticaja koji će kineski rekordni toplotni talas i suša imati na ekonomski rast. Već se nekoliko međunarodnih kompanija, uključujući Teslu i Toyotu, suočilo s prekidima u fabrikama zbog nestanka struje.

Nekoliko velikih investicionih banaka, uključujući Goldman Sachs i Nomuru, smanjilo je prognoze kineskog ekonomskog rasta za 2022. na 3% ili manje, jer je toplotnin udar pogodio industrijska središta. Ovo je daleko ispod ciljanog rasta od 5,5%, koji je kineska vlada postavila ranije ove godine.

Najveći fokus Kine ostaje rast infrastrukture.

Uz podršku centralne banke, državne razvojne banke mogu dati kredit od 44 milijarde dolara za finansiranje infrastrukturnih projekata, navodi se u saopštenju.

Lokalnim vlastima će takođe biti dozvoljeno da izdaju 73 milijarde dolara duga za finansiranje izgradnje puteva, željeznica, aerodroma, pristupačnih stanova i energetskih projekata, pored 3,5 biliona juana (511 milijardi dolara) obveznica za koje su ranije ove godine dobile dozvolu.

Li je takođe pozvao sve vladine službe da “obavljaju više posla” u borbi protiv suše i ublažavanju njenih posljedica. Pozvao je da se izbuši više bunara i da se razviju izvori vode otporniji na sušu, uz zasijavanje oblaka, čemu je Kina pribjegla ranije ovog mjeseca kako bi donijela više padavina rijeci Jangce.

“Prioritet treba dati obezbjeđivanju pitke vode za ljude, te transportu i isporuci vode kada je to potrebno”, dodao je Li.

Centralna vlada će takođe uzeti 10 milijardi juana (1,5 milijardi dolara) iz svog rezervnog fonda za ublažavanje suše, fokusirajući se na osiguranje proizvodnje pirinča tokom ključne žetve pirinča u južnim dijelovima sezone.

“Trebalo bi da učinimo sve što je moguće da osiguramo vodu za navodnjavanje u poljoprivredi i pomognemo poljoprivrednicima u borbi protiv suše kako bi zaštitili svoje jesenje usjeve,” rekao je Li.

Vlada će podržati istraživanje o mjerama za promovisanje “sjajne žetve” za kasnu sezonsku rižu na jesen, dodao je on.

Analitičari nijesu bili optimistični po pitanju uticaja novog ekonomskog podsticaja na privredu.

“Ove mjere bi mogle pomoći da se nadoknadi oštar pad državnih prihoda i u određenoj mjeri podrži rast investicija u infrastrukturu u narednim mjesecima”, rekli su analitičari Goldman Sachsa u bilješci u srijedu.

Ali oni i dalje očekuju da će ukupni rast ostati spor tokom ostatka ove godine, “izuzimajući velike mjere ublažavanja politike”, jer će “veoma slab” sektor nekretnina i nepovratni efekti od blokade Covida nastaviti da otežavaju ekonomiju.

Problemi u sektoru nekretnina — koji čini čak 30% kineskog BDP-a i koji je već patio od dugotrajne krize gotovine — vrše značajan pritisak.

Kriza je porasla otkako je veliki developer Evergrande prošle godine platio svoj dug. Cijene nekretnina padaju, kao i prodaja novih kuća. Ljuti kupci kuća širom zemlje zaprijetili su da će prestati da plaćaju svoje hipoteke na nedovršene kuće, potresajući tržišta i podstičući kompanije i vlasti da preduzmu mjere za ublažavanje krize.

Analitičari Nomure kažu da nove stimulativne mjere neće “promjeniti igru”.

“Politika nultog Covida nastavlja da troši veliku količinu fiskalnih resursa lokalnih samouprava”, rekli su, dodajući da je imovinski sektor “i dalje u velikim problemima”.