bitcoin, crypto

Septembarsko prokletstvo: Bitcoin u riziku od još jednog pada

Podijeli

Bitcoin bi ponovno mogao izgubiti na vrijednosti ako se pojavi niz tehničkih problema koji su na vidiku, piše Bloomberg Adria.

Najveća kriptovaluta po tržišnoj vrijednosti u ovoj godini je izgubila više od 50 odsto vrijednosti i sada je u rasponu od 19.000 do 25.000 dolara ograničena pooštravanjem monetarnih postavki. U četvrtak joj je u 6:51 vrijednost na Londonskoj berzi iznosila 21.566 dolara.

Podaci pokazuju kako neki investitori, radi zaštite od mogućeg pada vrijednosti ispod donjeg nivoa trgovanja, uplaćuju premije. U međuvremenu, sezonski uzorci pokazuju da će septembar za ovu kriptovalutu biti testni mjesec.

Ulagači trenutno plaćaju puno više za zaštitu od pada ispod 18.000 dolara. Ta kolebljivost ulagača pokazuje da su spremni da plate veće premije kao dio out-of-the-money strategije, što je skok na koji su spremni ako dođe do pada vrijednosti na 15.000 dolara, gdje je zabilježen drugi najveći porast prodaje takozvanih put opcija realiziranih do kraja septembra.

Septembar je obično najgori mjesec za bitcoin. U posljednih pet godina u septembru se bilježi pad od oko deset odsto.

Podaci za opcijske ugovore koji ističu krajem septembra pokazuju kako je maksimalna početna cijena 20.000 dolara, tako da bi pad vrijednosti ulagače mogao prisiliti na zaštitu svojih pozicija, stvarajući dodatni pritisak na cijenu i u fokus vraćajući junski pad.

Bitcoin zaostaje za drugom svjetskom kriptovalutom, etherom, koji je osnažio na krilima najave softverske optimizacije cijele ether-mreže. Odnos cijena virtuelnih novčića testira zonu podrške, pa bi pad značio daljnje slabljenje bitcoina i loše rezultate.