Business, building, Moscow

Citigroup napušta rusko tržište

Podijeli

Bankarski div Citigroup objavio je danas da će zatvoriti podružnice u Rusiji za poslovne i maloprodajne operacije počevši od ovog kvartala i očekuje da će ga to koštati oko 170 miliona dolara u sljedećih 18 mjeseci.

Ova američka banka, s najvećom prisutnošću u Rusiji, još je u aprilu 2021. najavila izlazak iz maloprodajnog poslovanja u Rusiji kao dio šireg plana napuštanja nekih prekomorskih tržišta. U martu je proširila svoj plan izlaska iz Rusije na poslovanje s biznisom nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali nije uspjela pronaći kupca ni za jedan od navedenih poslova.

Banka je saopštila da će zatvaranje pogoditi 2.300 od 3.000 Citijevih zaposlenih u 15 podružnica u Rusiji.

CNBC podsjeća da se Citigroup ovim pridružio drugim velikim igračima s Wall Streeta koji su takođe zatvorili ili najavili planove za zatvaranje poslovanja u Rusiji, zbog sankcija koje su zemlji nametnule zapadne zemlje.

Citigroup je otkrio da je njegova izloženost Rusiji iznosila 8,4 milijarde dolara do 30. juna ove godine.

“Istraživali smo više strateških opcija za prodaju tih preduzeća tokom proteklih nekoliko mjeseci. Jasno je da postupno povlačenje ima najviše smisla s obzirom na mnoge otežavajuće faktore u okruženju”, rekla je Titi Kol, Citijeva glavna izvršna direktorica za inostrane franšize.

Odlazak iz Rusije uticaće na bankovne depozitne račune, investicije, kredite i platne kartice.

Citigroup je najavio i da će nastaviti da podržava svoje multinacionalne institucionalne klijente, posebno one koji prolaze kroz složeni proces zatvaranja poslovanja u Rusiji, prenosi SEEbiz.