Bafet je napunio 92 godine: U čemu je tajna vitalnosti čuvenog investitora i milijardera?

Podijeli

Izvršni direktor Berkshire Hathawaya i jedan od najčuvenijih svjetskih investitora Voren Bafet u utorak je napunio 92 godine.

Fortune piše da tajna njegove vitalnosti nije u milijardama koje je nagomilao već u nečemu što je dostupno mnogima – ishrani. On i dalje, kako kaže, rado jede kao šestogodišnjak. Upravo tome pripisuje svoju dugovječnost i vitalnost a rutina često podrazumijeva paketić keksa Oreo za doručak koji košta oko jednog dolara.

“Provjerio sam tabele, a najmanja stopa smrtnosti je među šestogodišnjacima. Tako sam odlučio da jedem kao šestogodišnjak. To je najsigurniji kurs koji mogu zauzeti u životu”, kazao je za Fortune ranije Bafet.

Kada ne drži dijetu na kojoj mnogi od nas potajno zavide, Bafet, naravno, vodi računa o svojoj legendarnoj strategiji ulaganja. Nedavno je Berkshire Hathaway smanjio svoj udio u kineskom proizvođaču automobila BYD Co. sa 20,04% na 19,92% (otprilike 133 miliona dionica). To je manje nego što su neki ljudi očekivali, jer su nedavno kružile glasine da Bafet planira da odustane od kompletnog udjela u kompaniji, što je uzrokovalo pad dionica.

Bafet je trenutno šesti najbogatiji čovek na svijetu, sa neto bogatstvom od 100 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera. Od 1965. godine, Berkshire Hathaway je ostvario složeni godišnji dobitak od 20% po dionici. (Bafet posjeduje 37% dionica klase A u ovoj kompaniji). Obećao je ranije da će ogromnu većinu svog bogatstva pokloniti nakon njegove smrti, a veliki dio će otići Fondaciji Bill & Melinda Gates.

Rođen u Omahi 1930. godine, Bafet je diplomirao ekonomiju na Univerzitetu Kolumbija 1951. Godine 1959. upoznao je Čarlija Mangera, koji će postati njegov doživotni poslovni partner. Bafet je rekao da se njih dvoje nikada nijesu posvađali za sve to vrijeme.

Među njegovim drugim bliskim prijateljima je i Bil Gejts, koji je “opjevao” Bafetov uspjeh u eseju iz 2016. godine, povodom 25 godina prijateljstva između njih dvojice.

“Do danas, svaki put kada odem u Omahu (što pokušavam da uradim kad god mogu), Voren se i dalje vozi na aerodrom da me pokupi”, napisao je. “To je mali gest, ali meni znači cijeli svijet. Uvijek sam nestrpljiv da se vrata aviona otvore jer znam da će me Voren čekati sa novom pričom ili šalom, a ja ću učiti i smijati se s njim iznova i iznova.”

Gejts je povodom Bafetovog 92. rođendana objavio zajedničku sliku iz ranijeg perioda, uz poruku: “Život je zabavniji kada imate prijatelja poput Vorena. Srećan 92. rođendan!”:

Investitor