prodavnica, market, supermarket, hrana, food, prehrana, prodavačica

Novi rekord inflacije u eurozoni

Podijeli

Inflacija u eurozoni dostigla je novi rekord u avgustu od 9,1%, prema brzim podacima evropskog statističkog zavoda Eurostat, pri čemu su najveći doprinos dale visoke cijene energije.

Stopa inflacije je bila iznad očekivanja. Anketa ekonomista Reutersa predviđala je stopu od 9%. To je deveti uzastopni rekord rasta potrošačkih cijena u zoni eura, a rast je počeo u novembru 2021. Glavna inflacija u zoni eura je u julu dostigla 8,9%,na godišnjem nivou.

Energetika je imala najvišu godišnju stopu inflacije od 38,3%, saopštio je u srijedu Eurostat, što je neznatno smanjenje sa 39,6% u julu. Hrana, alkohol i duvan porasli su 10,6% u poređenju sa 9,8% u julu, uz uticaj nedavnih toplotnih talasa širom kontinenta koji su doprinijeli povećanju.

Neenergetska industrijska dobra, kao što su odjeća, kućanski aparati i automobili porasli su 5% u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je povećanje od 0,5 procentnih poena u odnosu na prošli mjesec, dok su usluge porasle 3,8% u odnosu na prethodnu godinu i 0,1 procentni poen više nego u julu.

Nacionalne brojke

Francuska stopa inflacije smanjena je na 6,5% u avgustu, sa 6,8% u julu. Stopa je bila niža od očekivanja, a ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su pad na 6,7%.

Španija je takođe objavila podatke o usporavanju inflacije za avgust, na 10,3% na godišnjem nivou u poređenju sa 10,7% za jul, prema procjeni Eurostata.

U međuvremenu, najveća privreda u regionu, Njemačka, u avgustu je dostigla inflaciju na najviši nivo u skoro pola vijeka, od 8,8% na godišnjem nivou.

Estonija trenutno ima najvišu stopu inflacije u eurozoni od 25,2%, a slijede Litvanija (21,1%) i Latvija (20,8%). Malta i Finska slijede Francusku s najnižim stopama inflacije od 7,1%, odnosno 7,6%.

ECB ‘ima nešto da nadoknadi’

Inflacija nastavlja da obara nove rekorde baš u trenutku kada Evropska centralna banka razmatra još jedno veliko povećanje kamatnih stopa za septembar.

ECB je povećala kamatne stope za 50 baznih poena na nulu 21. jula – što je prvo povećanje kamatnih stopa u 11 godina – a slično ili veće povećanje sada očekuje se već 8. septembra.

„Neke članice su sklone da zagovaraju povećanje kamatne stope za 75 baznih poena“, rekao je Peter Schaffrik, globalni makro strateg u RBC Capital Markets, za CNBC-jev „Squawk Box Europe“.

“Uprkos usporavanju ekonomije koje ćemo gotovo sigurno doživjeti, centralne banke neće odustati na svom putu povećanja kamata”, rekao je on.

Izgledi za evropsku ekonomiju su “prilično mračni”, rekao je Kenneth Wattret, šef ekonomije u S&P Global Market Intelligence, 23. avgusta za CNBC “Street Signs Europe”.

“Izgleda sigurno da euro zona ide ka recesiji. Pitanje je samo koliko će biti duboka i koliko će trajati”, rekao je on.

ECB „ima nešto što treba da nadoknadi“, smatra ekonomista.

“ECB je daleko iza krivulje, inflacija je izuzetno povišena i vjerovatno će tako ostati najmanje sljedećih sedam mjeseci”, rekao je Wattret.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire rekao je u utorak za CNBC da je inflacija glavni fokus evropskih nacija u kratkom roku.

“Ključni izazov sa kojim se svi moramo suočiti u narednim sedmicama i narednim mjesecima je smanjenje nivoa inflacije širom Evrope”, rekao je Le Maire.

„Dakle, na ECB je da donese ispravne odluke, a mi u potpunosti vjerujemo da će se to desiti“, rekao je on.