Starbucks ima novog direktora

Podijeli

Starbucks je izabrao Laxmana Narasimhana za svog sljedećeg izvršnog direktora.

Narasimhan će postati novi izvršni direktor Starbucksa 1. oktobra. On će zvanično započeti svoju ulogu u aprilu, a zatim će se pridružiti i upravnom odboru kompanije.

Grupa Reckitt Benckiser, u kojoj je Narasimhan donedavno bio izvršni direktor, objavila je ranije u četvrtak da će se povući sa te pozicije.

Howard Schultz, koji je prošlog proljeća preuzeo Starbucks od odlazećeg izvršnog direktora Kevina Johnsona na privremenoj funkciji, ostaće kao privremeni izvršni direktor tokom prelaznog perioda. On će ostati u Starbucksovom odboru.

CNN ocjenjuje da Narasimhan ulazi u ulogu u ključnom trenutku za Starbucks. U Sjedinjenim Državama, kompanija pokušava da se odbrani od talasa sindikalizacije. U međuvremenu, stroga ograničenja Covid-19 štetila su poslovanju kompanije u Kini, ključnom tržištu.

Kompaniju čekaju promjene

U šest mjeseci prije nego što Narasimhan zvanično preuzme funkciju, on će provesti vrijeme sa Schultzom, drugim čelnicima kompanije, zaposlenima i kupcima i upoznati se sa poslovnim planom koji je nedavno iznio Schultz, koji je rekao da je kompaniji potrebna revizija.

„Posao Starbucksa kakav je danas nije izgrađen da u potpunosti zadovolji evoluirajuća ponašanja, potrebe i očekivanja naših partnera i kupaca“, napisao je Schultz u otvorenom pismu u julu. “Nije dizajniran za budućnost kojoj težimo za sebe i zajednice u kojima služimo”.

Schultzov plan za promjenu uključuje “radikalno poboljšanje” iskustva zaposlenih i redizajn radnji, napisao je tada. Kompanija je u međuvremenu napravila promjene poput zatvaranja nekih radnji, navodeći brige o sigurnosti.

Narasimhan je u izjavi od četvrtka rekao da je “ponizan” što se pridružio Starbucksu “jer nas ponovno pronalaženje i ulaganja u iskustva partnera i kupaca dovode u ulogu da ispunimo promjenjive zahtjeve sa kojima se danas suočavamo.”

U četvrtak je Schultz rekao da je Narasimhan prava osoba za tu funkciju.

“On je strateški i transformacioni lider s dubokim iskustvom u izgradnji moćnih potrošačkih brendova”, rekao je Schultz. “On je vođa kojeg smo tražili.”

Narasimhanova prethodna kompanija, Reckitt Benckiser, proizvođač je nekoliko brendova za higijenu i zdravlje, uključujući Durex kondome, Lysol i Mucinex, sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Imenovan je za generalnog direktora kompanije vrijedne više milijardi dolara 2019.

Britanska kompanija je u izjavi ranije u četvrtak navela da je “Laxman odlučio iz ličnih i porodičnih razloga da se preseli nazad u Sjedinjene Države”.

Prije nego se pridružio Reckitt Benckiseru, Narasimhan je imao nekoliko pozicija u PepsiCo-u, uključujući funkciju globalnog glavnog komercijalnog direktora. Bio je i stariji partner u McKinseyju, fokusirajući se na potrošače i maloprodaju.

Mellody Hobson, nezavisna predsjednica odbora Starbucksa, nazvala je Narasimhana “inspirativnim liderom”, dodajući da ga “njegovo duboko, praktično iskustvo u pokretanju strateških transformacija u globalnim preduzećima okrenutim potrošačima čini idealnim izborom”.

Vijesti o imenovanju Narasimhana stižu uoči Starbucksovog godišnjeg dana investitora 13. septembra.

Očekuje se da i Podgorica dobije svoj prvi Starbucks kafe, o čemu čitajte u posebnoj priči:

Vuković potvrdio: Starbucks stiže u Podgoricu – investicija od 5 miliona eura i 50 novih radnih mjesta

Comments are closed.