autoput princeza ksenija, autoput smokovac mateševo, autoput bar boljare

Za projektovanje dvije dionice auto-puta tražimo više od 10 miliona eura

Podijeli

Ministarka evorpskih poslova Jovana Marović kazala je danas da je to Ministarstvo podnijelo predloge za podršku za prijem tehničke dokumentacije od kojih se najvažnije odnosi na za nastavak izgradnje druge dionice auto-puta.

“Podnijeti su projektni predlozi za pripremu projekata i tenderske dokumentacije za dionice Mateševo-Andrijevica, odnosno Smokovac-Farmaci i ukupni iznos sredstava koji je tražen je 10,76 miliona eura. Takođe informacija da nije podnijet prijedlog za izradu studije izvodljivosti dalekovoda Virpazar-Ulcinj, jer ministarstvo kapitalnih investicija nije podnijelo kompletnu dokumentaciju”, kazala je Marović na sjednici Vlade.

U pripremi predlog mjera uštede električne energije

Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović je kazao da bi Ministarstvo kapitalnih investicija u što kraćem roku trebalo da pripremi predlog mjera uštede električne energije.

“Ovdje ne govorim o privatnim licima i domaćinstvima, ali makar ono što je u javnom domenu što je korišćenje javnog sektora kroz javnu rasvjetu, kroz ono što koristi i Vlada. Mislim da treba da pokušamo da budemo racionalni”, kazao je on.

Podsjetio je da građani plaćaju 12 puta manju cijenu energije od onee koju Vlada plaća za uvoz.

“To dovodi do toga da se gomilaju gubici što je logično, koji treba da se nadoknade ako dozvoli hidrološka situacija. S obzirom na to da cijena struje vrtoglavo raste mislim da je primjereno da Ministarstvo donese predlog i da taj apel ide i prema građanima”, kazao je on.

Predložio je da Ministarstvo napravi set mjera.

“Svaka ušteda je dobrodošla”, kazao je on, prenosi portal RTNK.

Predstavnik Ministarstva kapitalnih investicija kazao je da je formirana komisija koja će danas biti verifikovana i da će se od danas baviti samo tim pitanjem.

“Imali smo neformalne razgovore sa Zajednicom opština. Cijenim da jedna opština može da uštedi mnogo više nego dosta manjih domaćinstava. Ako uzmete u obzr da Opština Budva samo za rasvjetu mjesečno između 45 i 70 hiljada eura, znači da tu mogu da se naprave velike uštede. Verifikacijom ove Komisije možemo odmah početi sa mjerama i počećemo sa lokalnim samoupravama jer se tu može napraviti velika ušteda”, kazao je on.