office, work

Amazon neće tjerati radnike da se vrate u kancelarije

Podijeli

Izvršni direktor Amazona Endi Džesi kazao je da kompanija ne planira da naloži zaposlenima da se vrate u kancelarije, nakon perioda rada od kuće usljed antipandemijskih mjera.

“Nemamo plan da zahtijevamo od ljudi da se vrate. Nastavljamo sa dosadašnjom praksom i prilagođavati se eventualnim promjenama i potrebam”, rekao je Džesi na konferenciji Code Los Anđelesu.

Radnicima Amazona rečeno je da rade od kuće početkom 2020. godine, jer se koronavirus tada brzo širio. U oktobru je Džesi najavio da će Amazon prepustiti pojedinačnim menadžerima da odluče koliko često će radnici biti potrebni da budu u kancelarijama, što je označilo oštar preokret u odnosu na njegov raniji plan povratka na “kancelarijsku kulturu”.

Džesi je u srijedu rekao da većina zaposlenih radi kombinovano – nekoliko dana od kuće pa nekoliko dana iz kancelarije. Određeni timovi imaju tendenciju da budu češće u kancelariji, kao što su hardverske ili kreativne jedinice, dok drugi, poput inženjera, nastavljaju da rade uglavnom na daljinu, dodao je Džesi.

“Mislim da postoje neke stvari koje je teže raditi na daljinu. Mislim da je određene poslove teže izmjestiti na daljinu”, kazao je.

On je ranije rekao da bi pandemija Covid-19 mogla ostaviti trajan uticaj na način na koji se koriste kancelarije, napominjući da je zdravstvena kriza već uticala na to kako Amazon zapošljava nove radnike. Na primjer, Amazon je sada otvoreniji za rad na daljinu i zapošljavaće radnike sa bilo koje lokacije, umjesto da se fokusira samo na područja u kojima ima “kritičnu masu”.

CNBC ocjenjuje da se Amazonov stav o radu na daljinu razlikuje od nekih njegovih tehnoloških konkurenata. Tako je Google počeo da zahtijeva od većine zaposlenih da se vraćaju u kancelarije najmanje tri dana u sedmici u aprilu, što je izazvalo određeni otpor među radnicima. Apple je takođe rekao nekim od svojih zaposlenika da dolaze u kancelariju tri dana u sedmici, počevši od ovog septembra.

Investitor