european central bank ecb, ecb, euro, eurozone

Obistinile se najave: ECB povećala kamatne stope najviše u istoriji

Podijeli

Evropska centralna banka je u objavila svoje najveće povećanje kamatne stope u istoriji, u pokušaju da uguši rekordnu inflaciju širom evrozone

Tri ključne kamatne stope ECB-a su povećane za 75 baznih poena.

“Ovaj veliki korak predvodi tranziciju sa preovlađujućeg visoko prilagodljivog nivoa referentnih stopa ka nivoima koji će obezbijediti blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj ECB od 2 odsto”, navodi se u saopštenju Upravnog tijela banke, prenosi Euronews.

Tržištima je takođe naglašeno da “u narednih nekoliko sastanaka Upravni savet očekuje da će dodatno povećati kamatne stope kako bi ublažio tražnju i zaštitio se od rizika od stalnog pomjeranja inflacionih očekivanja naviše”.

Upravni savjet je odlučio da podigne tri ključne kamatne stope ECB za 75 baznih poena. Shodno tome, kamatne stope na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju biće povećane na 1,25%, 1,50% i 0,75% respektivno, od 14. septembra 2022. godine.

Ovim potezom ECB slijedi politiku američkih Federalnih rezervi koje su izvele dva velika povećanja stope od 0,75 poena u junu i julu. Takođe, dolazi nešto više od mjesec dana nakon što je ECB izvršila svoje prvo povećanje u posljednjih 11 godina za 0,5 odsto više od očekivanog.