Lufthansa

10 mjeseci mira za putnike: Dogovor Lufthanse sa pilotima

Podijeli

Sporazum njemačkog avio-prevoznika Lufthansa sa pilotima trebalo bi da obezbijedi 10 mjeseci sindikalnog mira, a putnicima stabilan red letenja. Štrajk pilota ranije ovog mjeseca izbrisao je stotine domaćih letova i hiljade putnika ostavio zaglavljene na tlu, podsjeća dpa.

Piloti su sporazumom dobili povišicu, a sve druge neriješene teme treba da budu razmotrene do 30. juna, saopštili su u ponedjeljak Lufthanza i sindikat pilota Udruženje “Kokpit”.

Do tada će važiti “obavezujuće primirje”, tako da putnici do daljnjeg ne treba da strahuju od novog štrajka. Po sporazumu, i poslije napetosti zbog prijetnje daljim štrajkovima, obje strane spuštaju loptu.

Obustave rada su u aktuelnim pregovorima o kolektivnom ugovoru tako ostale samo na jednodnevnom štrajku pilota 2. septembra. “Kokpit” je, inače, za prošlu srijedu već zakazao duži štrajk.

Oko 5.000 pilota Lufthanse i njene filijale za teretni saobraćaj Cargo u prosjeku će u dvije rate dobiti paušalno povećanje mjesečne osnovice plate. To znači da će retroaktivno od 1. avgusta, a onda ponovo 1. aprila iduće godine dobiti povišicu od po 490 eura bruto.

To za početnike, u najnižim platnim grupama, znači jasno dvocifreno povećanje u procentima.

Prema navodima Lufthanse, riječ je o povišici od 20 odsto za mlade kopilote, dok će kapetani aviona sa dugugodišnjim iskustvom zaraditi oko 5,5 odsto više.

To povećanje premašuje posljednju zvaničnu ponudu kompanije u kolektivnim pregovorima.

Pregovarač sindikata pilota Marsel Grels je toliku povišicu opisao kao prijatno iznenđenje i iskorak prema održivom parterstvu. “Sada smo na dobrom putu”, rekao je Grels.

Šef kadrovske službe Lufthanse Mihael Nigeman najavio je da će dalji dijalog sa “Kokpitom” ka održivim rješenjima ići uz uzajamno povjerenje.