Elektroprivreda Crne Gore EPCG Nikšić

EPCG izlazi na berzu: Prodaju 10% akcija za kupovinu Željezare

Podijeli

Vlada je dala saglasnost Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) da proda na berzi svojih 10 odsto akcija, a u toj kupovini država – ako bude htjela – može učestvovati.

Vijesti javljaju da je ta odluka donijeta u utorak, na sjednici Vlade što je verifikovano kroz zaključke.

Prodaja akcija je osnov da bi energetska kompanija kupila nikšićku Željezaru, a pošto nije uspjela prodaja na dva javna poziva, Odbor EPCG je donio odluku da to uradi na Montenegroberzi i za to je tražio saglasnost Vlade.

Međutim, cijeli proces kočilo je Ministarstvo kapitalnih investicja (MKI) kojim rukovodi Ervin Ibrahimović koje nije odgovorilo pozitivno na zahtjev energetske kompanije nego je 30. avgusta tražilo da se pribavi saglasnost Savjeta za privatizaciju, ocjenjuju Vijesti.

Resor Ibrahimovića je juče po zaduženju Vlade sa prošle sjednice pripremio informaciju u vezi sa ovim pitanjem i pokušao je da je stavi pod oznaku interno što nije dozvolio premijer Dritan Abazović koji je poručio da u vezi sa ovim ništa ne treba da bude tajno.

Uz zaključke koji su pratili tu informaciju, MKI je predložio da Vlada kao većinski vlasnik kupi ove akcije energetske kompanije. Abazović je kazao da zaključci ne odgovaraju onome što je Vlada tražila prošle sedmice od Ibrahimovićevog resora koji svojim zaključcima pokušava da “navede Ministarstvo finansija na neku radnju koju ono nije dužno da uradi” i da zaključak treba preformulisati tako da Vlada daje saglasnost EPCG da izađe na berzu.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je objasnio da nema zakonskog osnova da se pribavlja mišljenje Savjeta za privatizaciju i da je nedavno data saglasnost za otuđenje akcija Crngorskog elektroprenosnog sistema bez mišljenja Savjeta. On je kazao da zaključak MKI nije dobro formulisan jer se predlaže da država kupi akcije, a ne predviđa se prethodni korak prodaja na berzi, nakon čega je predložio njihovu korekciju.