Google. sjedište

Prihodi tehnoloških divova: Od čega najviše zarađuju Google, Amazon, Apple i Microsoft?

Podijeli

U medijima i javnom diskursu, kompanije poput Alphabeta, Applea i Microsofta često se svrstavaju u istu kategoriju – Tehnološki giganti. Na kraju krajeva, one čine najveće svjetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji.

I zbog toga, lako je pretpostaviti da su u direktnoj konkurenciji jedni drugima, žestoko se bore za veći dio kolača “Big Tech” industrije. Ali, iako svakako postoji konkurencija između njih, ona je mnogo manje drastična nego što možete zamisliti.

Ovo je očigledno kada pogledate tokove njihovih dominantnih prihoda, a Visual Capitalist prenosi niz grafika Trumana Dua, koji daje pregled prihoda za Alphabet, Amazon, Apple i Microsoft. (Klikom na nazive kompanija dalje u tekstu, pronađite grafike koje pokazuju raspodjelu prihoda za svaku od njih)

Kako velike tehnološke kompanije ostvaruju prihod

Kako ove kompanije zarađuju novac? Hajde da istražimo koristeći podatke iz kvartalnih izvještaja o uspjehu svake kompanije za jun 2022.

Alphabet

U drugom kvartalu 2022, oko 72% prihoda Alphabeta dolazi od oglašavanja na pretraživačkoj mreži. Ovo ima smisla s obzirom na to da su Google i YouTube najpraćeniji servisi na globalnom nivou. Google dominira na tržištu pretraživanja — oko 90% svih internet pretraživanja se obavlja na Google platformama.

Amazon

Možda nije iznenađujuće da je Amazonov najveći pokretač prihoda e-trgovina. Međutim, kao što grafika pokazuje, troškovi e-trgovine su toliko visoki da je kompanija zapravo prijavila neto gubitak u drugom kvartalu 2022.

Kao i u ranijim godinama, Amazon Web Services (AWS) je bio glavni izvor prihoda ove kompanije.

Apple

Najveći Appleov pokretač prihoda je prodaja potrošačke elektronike, posebno iPhonea koji čini skoro polovinu ukupnog prihoda. iPhone uređaji su posebno popularni u SAD-u, gdje čine oko 50% prodaje pametnih telefona.

Osim uređaja, prihode za kompaniju ostvaruju i usluge poput Apple Music, Apple Pay i Apple TV+. Ali u drugom kvartalu 2022. (period april-maj-jun), ova uslužna grana činila je samo 24% ukupnog prihoda kompanije.

Microsoft

Microsoft ima prilično ujednačene prihode po kanalima, ali slično kao i Amazon, najviše novca dolazi od njegove platforme za usluge u oblaku (cloud), Azure.

Nakon AWS-a, Azure je drugi najveći server u oblaku na svijetu, koji zauzima 21% globalnog tržišta infrastrukture clouda.

banner konkurs ministarstvo kulture i medija