shopping mall, šoping mol, šoping centar, tržni centar

Kako Ikea, Walmart i drugi pokušavaju da vrate kupce uplašene inflacijom?

Podijeli

Kompanija Procter & Gamble, vlasnik velikog broja brendova za domaćinstvo kao što su Tide, Ariel, Fairy , upozorila je nedavno da potrošači počinju da smanjuju svoju potrošnju kako raste zabrinutost zbog inflacije.

Pošto se inflaciji za sada ne vidi kraj, prodavci sve više traže načine da natjeraju kupce da ponovo kupuju. Kupci sada paze da ne naprave neku nepotrebnu kupovinu, a prodavci kao jedan od načina da ih vrate kupovini, vide programe lojalnosti. Da li nude nove ili pobošljavaju već postojeće, za sve je zajedničko da su u pitanju popusti, gotovinski bonusi i drugi podsticaji.

Šta rade Ikea, Walmart…?

Kako piše Inc.com, Ikea je objavila je da će dodati nove pogodnosti svom besplatnom programu lojalnosti, Ikea Family. Pored postojećih pogodnosti, poput povremenih rasprodaja i besplatnih radionica, program lojalnosti će sada ponuditi kupcima popust od 5 odsto na kupovinu u prodavnici koja ispunjava uslove.

U avgustu je kompanija za mirise i njegu tijela Bath and Body Works sa sjedištem u Ohaju, pokrenula svoj besplatni program lojalnosti, My Bath & Body works Rewards, širom zemlje. Pored pogodnosti poput rođendanskog poklona, ekskluziva u vezi novih proizvoda, program će kupcima dati i besplatan proizvod u vrijednosti do 16,50 dolara sa svakih potrošenih 100 dolara.

Inc.com piše da je možda najznačajniji Walmart-ov nedavni prodor u ovaj svijet kupaca. Korporacija je u avgustu pokrenula Walmart+, besplatni program za koji trgovac kaže da će „nuditi paket pogodnosti i usluga koje su dodatni za [njegove] članove”. Te pogodnosti uključuju povratne nagrade koje se mogu primijeniti na buduće kupovine. Kupci mogu da koriste Walmart+ na mreži ili u prodavnici uz pomoć aplikacije Walmart.

Važniji nego ikad

Programi lojalnosti postali su sve popularniji među američkim kupcima. Prema anketi koja je obuhvatila 2.082 američka potrošača koju je sprovela kompanija LendingTree, pokazalo je da 52 odsto kupaca troši više kada su članovi programa lojalnosti, a 50 odsto kupaca kaže da su programi lojalnosti „važniji nego ikad“, jer se suočavaju sa inflatornim pritiscima.

Uber umesto besplatnog programa uveo ‘članarinu’

U istraživanju koje je sproveo Mastercard među onima koji koriste nova digitalna plaćanja, nalaze se i oni koji koriste bodove iz programa lojalnosti. Tri od 10 ispitanika nije koristilo tradicionalne valute u nekim transakcijama — na primjer, plaćali su koristeći bodove iz programa lojalnosti, navodi se u istraživanju.

Međutim, ne idu sve kompanije za ovim talasom. Uber je najavio da ukida svoj besplatni program lojalnosti, Uber Rewards, 1. novembra, a uvodi plaćeni program lojalnosti. Uber One program članstva košta 10 dolara mjesečno dolazi sa pogodnostima kao što su besplatne isporuke Uber Eats-a i 5% popusta na vožnje od najbolje ocijenjenih Uber vozača, navodi Engadget.com, a prenosi Bonitet.