porsche, car, driving

Volkswagen cilja 75 milijardi eura od javne ponude Porsche-a

Podijeli

Volkswagen cilja do 75 milijardi eura za proizvođača luksuznih sportskih automobila Porsche, saopštio je u nedjelju, u drugoj po veličini inicijalnoj javnoj ponudi u Njemačkoj (IPO) u istoriji.

Njemačka kompanija će procijeniti preferencijalne dionice u flotaciji Porsche AG na 76,50 do 82,50 eura po dionici, rekao je proizvođač automobila, što je ukupno 70 do 75 milijardi eura.

Prema podacima Refinitiva, na gornjoj granici raspona, o čemu je prvi javio Reuters, to bi postao treći najveći IPO u Evropi. Trgovanje će početi na Frankfurtskoj berzi 29. septembra, saopštio je Volkswagen.

Kao dio listinga, 911 miliona dionica Porsche AG biće podijeljeno na 455,5 miliona povlaštenih dionica i 455,5 miliona običnih dionica. Do 113.875.000 preferencijalnih akcija, bez prava glasa, biće plasirano investitorima tokom IPO-a.

Državni fondovi Katara, Abu Dabija i Norveške, kao i kompanija zajedničkih fondova T. Rowe Price upisaće prioritetne dionice u vrijednosti do 3,68 milijardi eura kao temeljni ulagači, na gornjoj granici procjene, saopštio je Volkswagen.

“Sada smo u početnim fazama sa planovima za IPO za Porsche i pozdravljamo posvećenost naših investitora”, rekao je glavni finansijski direktor i operativni direktor Volkswagena, Arno Antlic.

U skladu sa sporazumom Volkswagena sa svojim najvećim dioničarom Porsche SE ranije u septembru, 25% plus jedna obična dionica u brendu sportskih automobila, koji imaju pravo glasa, pripašće Porsche SE po cijeni povlaštenih dionica, plus premija od 7,5%.

Porsche SE, holding firma koju kontrolišu porodice Porsche i Piech, finansiraće kupovinu običnih dionica sa dužničkim kapitalom do 7,9 milijardi eura, navodi se u odvojenom saopštenju.

Ukupni prihodi od prodaje iznosiće 18,1 do 19,5 milijardi eura. Ako se IPO uspješno održi, Volkswagen će sazvati vanrednu skupštinu dioničara u decembru na kojoj će predložiti isplatu 49% ukupnog prihoda dioničarima početkom 2023. godine kao posebnu dividendu.

Očekuje se da će berzanski prospekt biti objavljen u ponedjeljak, nakon čega će institucionalni i privatni investitori moći upisati dionice Porschea.