business, businessman, investor, rich people, wealth

Španija priprema porez za 1% najbogatijih

Podijeli

Španska vlada želi da na dvije godine uvede porez najbogatijih jedan odsto građana kako bi namaknula dovoljno novca za pojačanu budžetsku potrošnju, izjavila je u četvrtak ministarka za budžet, Maria Jesus Montero.

“Porez bi trebalo da krene sljedeće godine”, rekla je Montero, napomenuvši da zbog parlamentarne procedure možda neće biti spreman za sam početak 2023. i da o mjeri razgovara s manjim partnerom u vladi Podemosom koji ju je uvrstio u svoj predizborni program, prenosi SEEbiz.

Nije iznijela pojedinosti o poreskoj stopi ni o očekivanom prihodu, rekavši samo za televizijsku postaju laSexta da bi ga trebalo plaćati “milioneri”, u prihodovnoj kategoriji koja čini jedan odsto građana.

Dodala je da vlada priprema nove poreze i za energetske kompanije i banke.

“Sličnu shemu koristićemo i za energetske kompanije i za bankarstvo. U iduće dvije godine… tražiće se od velikih bogatstava ove zemlje da se na određeno vrijeme ‘isprse'”, izjavila je Montero.

Španija će iduće godine održati lokalne i regionalne izbore i već uveliko raspravlja o tome treba li smanjiti ili povećati poreze kako bi se obuzdala inflacija i ublažile ekonomske teškoće koje je uzrokovala ruska invazija na Ukrajinu.

Ministarka je izjavila da je u raspravi o nacrtu budžeta za iduću godine glavni kamen spoticanja povećana potrošnja na odbranu.

Vlada je povećala rashode u skladu s obavezom članica NATO-a koje do 2029. moraju povećati potrošnju na odbranu na dva odsto BDP-a, napominje Reuters.