Blaž Brodnjak, NLB Grupa

Šef NLB-a proglašen za menadžera godine u Sloveniji

Podijeli

Upravni odbor Udruženja Manager izabrao je Blaža Brodnjaka, predsjednika Uprave NLB-a, i Sabinu Sobočan, predsjednicu Uprave Varis Lendava za menadžere godine 2022.

Nagrade će im biti uručene na Menadžment kongresu u Portorožu.

Blaž Brodnjak autor je izvanredne transformacije NLB-a, od primaoca državne pomoći do uspješne banke, ne samo u Sloveniji, već i u regiji. Na svih šest tržišta na kojima NLB posluje nalazi se među prve tri banke, pojašnjavaju izbor iz Udruge Manager.

NLB banka uspješno posluje i na crnogorskom tržištu.

Grupa NLB je pod Brodnjakovim vođstvom, kažu u udruženju, poboljšala poslovne rezultate i zadovoljstvo zaposlenih. Opisuju ga kao osobu od povjerenja s visokim etičkim standardima. Takođe je zagovornik društvene odgovornosti i održivog razvoja te veliki pobornik sporta.

Brodnjak je diplomirani ekonomista, a svoje obrazovanje nadogradio je MBA diplomom na IEDC Business School Bled. NLB-u se pridružio 2012. godine kao član uprave, a četiri godine kasnije postao je njen predsjednik. Prije toga radio je u Hypo Alpe Adria u Klagenfurtu, Zavarovalnici Triglav, Bawag banci, Reiffeisen Krekovi banci i Bank Austrii Creditanstalt.

Bilansna suma NLB Grupe, koja je krajem 2015. godine iznosila približno 11,8 milijardi eura, do danas se gotovo udvostručila. Porasli su i prihodi: 2016. iznosili su 476 miliona eura, a krajem 2021. godine 667 miliona. Povrat kapitala prije oporezivanja prošle godine iznosio je 11,8 posto, a neto dobit poslovne godine iznosila je 236 miliona eura.

Brodnjak je i aktivan član Gospodarskog kruga. Ujedno je i predsjednik Amchama Slovenije, predsjednik nadzornog odbora Udruženja banaka Slovenije, član izvršnog odbora Rukometnog saveza Slovenije i član upravnog odbora košarkaškog kluba Cedevita Olimpija.

Nagrada za porodični biznis

Nagradu za menadžera godine dobiće i Sobočan koji je, kako navode iz udruženja, porodičnu firmu Varis Lendava svrstala među vodeće evropske proizvođače gotovih kupaonica – do sada ih je proizvedeno više od 100.000.

Varis Lendava 95 odsto prihoda ostvaruje na stranim tržištima, najviše u Njemačkoj. Sve se više kreće prema zelenim rješenjima te je, između ostalog, razvio ekološki prihvatljiv “zeleni beton”.

Sobočan primjenjuje inkluzivno upravljanje, a zaposlenici je opisuju kao odlučnu i ustrajnu u postizanju ciljeva, napisali su u obrazloženju.

Sobočan je magistarka ekonomskih nauka. Poslovnu karijeru gradila je u nekoliko kompanija a Varisu se pridružila 2013. godine, a dvije godine kasnije preuzela je vođenje firme. Od tada su čisti prihodi kompanije porasli 2,5 puta i na kraju prošle godine iznosili su 31,9 miliona eura. Za vrijeme njenog vođenja neto dobit se ušestostručila i iznosi 6,3 miliona eura.