Company building, business

Kineska podružnica Deloitte-a kažnjena sa 20 miliona dolara zbog propusta u reviziji

Podijeli

Američka komisija za hartije od vrijednosti i berzu (SEC) kaznila je u četvrtak kinesku filijalu Deloittea, jedne od računovodstvenih firmi iz “velike četvorke”, sa 20 miliona dolara jer je dozvolila nekim klijentima, uključujući strane kompanije kotirane na američkim berzama, da sprovode vlastiti revizorski rad.

Tokom više godina, Deloitte-ova kineska podružnica je tražila od nekih klijenata da odaberu svoje uzorke za testiranje i da pripreme dokumentaciju koja je davala izgled da je Deloitte-China testirala finansijske izvještaje i interne kontrole klijenata, iako nije bilo dokaza da je to zaista učinila, tvrdi SEC.

Reuters ocjenjuje da su revizori ključni čuvari na finansijskim tržištima, pri čemu se i emitenti i investitori oslanjaju na njih da kritički i nezavisno ispitaju finansijske izvještaje svih učesnika, identifikuju sve materijalno značajne pogrešne iskaze u njima i potpišu ih kada utvrde da je sve u redu.

„Utvrdili smo da je Deloitte-China pravio propuste u zahtjevima za profesionalnu reviziju u brojnim revizijama komponenti kineskih operacija američkih emitenata i revizijama kineskih kompanija koje kotiraju na američkim berzama“, rekao je predsjednik SEC-a, Gary Gensler.

„Investitori na američkim tržištima bi trebalo da budu zaštićeni — i imaju povjerenja u finansijske brojke kompanije — bez obzira na to da li je emitent strani ili domaći“, dodao je on.

Sprovedene mjere SEC-a naglašavaju potrebu da Odbor za nadzor računovodstva javnih preduzeća (PCAOB) može vršiti inspekciju kineskih revizorskih firmi, rekao je Gensler.

Inspekcije PCAOB-a pomažu da se identifikuju slabosti u procesima kontrole kvaliteta firmi, koji su bili u središtu prinudne akcije SEC-a protiv Deloitte-China.