Facebook će biti smanjen: Zakerberg najavio oštre rezove u troškovima kompanije

Podijeli

Nakon decenije eksplozivnog rasta, kompanija ranije poznata kao Facebook planira da se smanji.

Naime, Bloomberg javlja da je izvršni direktor Meta Mark Zakerberg najavio planove za zamrzavanje zapošljavanja i restrukturiranje nekih grupa unutar kompanije.

Prema Bloombergu, Meta planira značajno da smanji budžete unutar kompanije, uključujući i timove u koje je nedavno ulagala.

Meta je bacila veliki fokus na razvoj virtuelne stvarnosti (VR) i kreiranje vlastitog metaverzuma posljednjih mjeseci, a takođe se trudi da izgradi kratke video proizvode, kao što su Reels, koji se mogu takmičiti s TikTokom.

Meta nije jedina tehnološka kompanija koja trenutno smanjuje broj zaposlenih, ali zamrzavanje zapošljavanja i dalje signalizira relativno teška vremena za matičnu kompaniju Facebook, Instagram i WhatsApp.

Dok mnoge kompanije u tehnologiji trenutno pritvaraju vrata za nove radnike s obzirom na pogoršanje globalnih ekonomskih izgleda, Meta se bori i sa novim prijetnjama svom reklamnom poslovanju, prvenstveno zbog promjena privatnosti iOS-a koje je Apple implementirao prošle godine.

Zakerberg je u julu signalizirao da su za kompaniju vremena uštede, napomenuvši na internom sastanku da se njegova kompanija približava jednom od “najgorih padova koje smo vidjeli u novijoj istoriji” i da će usporiti zapošljavanje. Meta je već selektivno pauzirala zapošljavanje u određenim organizacijama u kompaniji, ali zamrzavanje zapošljavanja na nivou cijele kompanije označava novu eru, ocjenjuje Bloomberg.

“Mislim da bi neki od vas mogli odlučiti da ovo mjesto nije za vas, i da je samoodabir u redu,” rekao je Zuckerberg u internom pozivu ovog ljeta. “Realno gledano, vjerovatno postoji gomila ljudi u kompaniji koji ne bi trebalo da budu ovdje.”