tax

Uvođenje eura: Hrvatsku čekaju promjene kamatnih stopa

Podijeli

Nastavljajući prilagođavanje zakonodavstva zbog uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj s početkom iduće godine, vlada je s ovosedmične sjednice saboru poslala predloge izmjena Zakona o potrošačkim kreditima i Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju, koje promjene donose i kod parametara za promjenjive kamatne stope.

Izmjene tih zakona u saborsku su proceduru upućene radi potrebe prilagođavanja zakonodavnog okvira činjenici da će od 1. januara 2023. euro postati službena valuta i zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj, a tada će zakonske izmjene i stupiti na snagu.

Tim zakonskim izmjenama se, uz ostalo, uređuju i parametri kod promjenjive kamatne stope, pa će se tako od uvođenja eura odnosno od početka iduće godine u novim ugovorima o kreditu u euru s promjenjivom kamatnom stopom kao parametar koristiti samo EURIBOR.

“EURIBOR najtačnije odražava trošak finansiranja bankovnog sistema u eurozoni, a time se istovremeno potrošačima omogućuje jednostavnije upoređivanje cijene kredita domaćih banaka s cijenom koju nude banke u ostatku eurozone, stoga će se od dana uvođenja eura u novim ugovorima o kreditu u euru s promjenjivom kamatnom stopom koristiti samo EURIBOR kao parametar”, objašnjavaju iz Ministarstva finansija na upit Hine, prenosi Index.

Uz EURIBOR, predloženi zakoni kao promjenjivi parametar spominju i SARON odnosno prosječnu prekonoćnu kamatnu stopu za švajcarski franak te SOFR – prosječnu prekonoćnu kamatnu stopu za američki dolar.

Inače, promjenjiva kamatna stopa jednaka je zbiru promjenjivog parametra i fiksne marže banke, koja je konstantna tokom perioda otplate kredita.

Hrvatski potrošači, kao i ostali potrošači u EU, imaće na raspolaganju javno dostupne informacije o kretanju referentnih kamatnih stopa na internetskim stranicama administratora tih referentnih stopa (npr. za EURIBOR je to European Money Market Institute, a podaci su dostupni na ovom linku, ali i na drugim internetskim stranicama, kao što je ova).

Iz resora finansija napominju da su se hrvatski potrošači na taj način i do sada mogli informirati o kretanju referentnih stopa, budući da se one već koriste u ugovorima o kreditima s potrošačima te banke u svojim opštim uslovima i navode gdje potrošači mogu pronaći informacije o kretanju referentnih stopa.