Dragana Frantov Nikolić, Air Montenegro

Frantov Nikolić: Za uspjeh Air Montenegra potreban rad i drugih institucija

Podijeli

Da bi Air Montenegro kao nacionalna kompanija mogla da na najbolji način doprinese turističkoj sezoni i privredi, potrebna je sinergija svih relevantnih institucija, kako resornih ministarstava, Nacionalne turističke organizacije i Aerodroma Crne Gore, tako i niza drugih aktera koji treba da su podjednako i konstantno uključeni, a koji dijele zajednički cilj pozicioniranja Crne Gore kao atraktivne i prepoznatljive turističke destinacije.

To smatra Dragane Frantov Nikolić, vd izvršne direktorke kompanije, koja je u opširnom intervjuu za portal Tango Six sumirala dosadašnje rezultate ali i dala viziju onoga što bi kompanija trebalo da bude u budućnosti.

Ona smatra da su za održavanje postojećih i razvoj novih tržišta, zbog mogućih ograničenja ili podsticaja koji postoje između država, jako važni bilateralni sporazumi sa emitivnim tržištima koji bi omogućili olakšano uvođenje linija, kao što je to sada slučaj sa EU.

“Sve opet dovodi do toga da samo sinergičnim djelovanjem možemo doći do zajedničkih, još boljih rezultata u godinama pred nama”, smatra Frantov Nikolić.

Govoreći o perspektivi, u trenutnim uslovima poslovanja, i u kojim pravcima planira strategiju za narednu sezonu, ona ističe i važnost nacionalne marketinške strategije.

“Uz već pomenutu sinergiju, potrebna je i marketing strategija na nivou cijele države za promociju Crne Gore kao cjelogodišnje turističke destinacije, kako bi sezona umjesto sadašnjih tri mjeseca trajala duže i obuhvatala period od aprila do kraja oktobra, kao i period ski sezone. Dodatna promocija tradicionalnih događaja i manifestacija takođe je značajna u promociji sadržaja koje nudi Crna Gora van ljetnjih mjeseci”, dodala je.

Navela je da u kompaniji već intenzivno rade na širenju mreže za sledeću godinu, a u planu je još pet novih destinacija, među kojima su zemlje Skandinavije i srednje Evrope.

“Dobra sezona iza nas dovela je do veće potražnje i već sada imamo veliki broj zahteva koji će iziskivati i proširenje flote za narednu letnju sezonu. U krajnjoj liniji, za sve ove aspekte neophodno je strateško planiranje na državnom nivou koje će, konačno, uticati da, umjesto sadašnjih par mjeseci, turistička sezona traje znatno duže, ali i da Crna Gora bude destinacija za svako doba godine”, ocijenila je Frantov Nikolić.

Skoro 300.000 putnika od početka godine

Od januara ove godine do danas kompanija je, kako kaže Frantov Nikolić, prevezla više od 290.000 putnika. Crna Gora je Air Montenegrom povezana sa 16 različitih destinacija među kojima su: Pariz, Nant, Lion, Cirih, Frankfurt, Kopenhagen, Ljubljana, Beograd, Prag, Banja Luka, Istanbul, Tel Aviv, Katovice, Jerevan, Bratislava i Kairo.

Tu su i redovne čarter-linije koje su, kako ističe, imale značajan pozitivan efekat na turističku sezonu.

Frantov Nikolić kaže i da je iznajmljivanje većeg aviona omogućilo otvaranje novih tržišta:

“Za nepunih pola godine, čarter-linije su ostvarile značajne rezultate i time, u velikoj mjeri uticale i na otvaranje novih tržišta, a to je bilo moguće samo zahvaljujući tome što smo iznajmili veći vazduhoplov Airbus A320 hrvatske kompanije Trade Air. U periodu od aprila do septembra u čarter saobraćaju obavljeno je preko 300 letova ka Tel Avivu, Katovicama, Jerevanu, Bratislavi i Kairu, a očekujemo da ćemo u periodu od početka aprila do kraja oktobra samo u okviru čarter linija, prevesti skoro 50.000 putnika”, kazala je.

Posebno je izdvojila letove ka Izraelu sa kojima su počeli u aprilu i tokom šest mjeseci saobraćali većinom tri puta sedmično i to uglavnom na većem avionu.

“Spomenula bih i čarter letove ka Kairu kao primjer uspješne i sinhronizovane saradnje sa institucijama, partnerima i privredom gdje smo inicirali uvođenje bezviznog režima za državljane Egipta što je i bio uslov za realizaciju ovih letova”, kazala je Frantov Nikolić.

Hrabrost da se otvore nove linije

Aktuelna dešavanja su nam pokazala koliko je važno za privredu i ekonomiju Crne Gore diversifikacija tržišta, ističe čelnica Air Montenegra.

“Iako su tome prethodile naravno detaljne analize i procene, možda je bilo čak i smjelo pokretati potpuno nove linije u datim okolnostima, ali već sada možemo reći da smo stvorili prostor za razvoj novih tržišta u narednim godinama. Tu prije svega mislim na letove iz Tivta za Istanbul koje smo uveli praktično od samog starta i saobraćali dva puta nedjeljno, da bi sada, uz letove ka Beogradu to postala najfrekventnija ruta sa svakodnevnim letovima. Još jedna nova linija koju smo pokrenuli iz Tivta je Prag na kojoj je svaki naš let tokom sezone bio gotovo maksimalno popunjen”, ističe ona.

Neophodno je, kako kaže, prepoznati sve benefite koje direktne avio-linije mogu doneti, a jedan od primjera koji to odlično ilustruje upravo je Istanbul.

“Crna Gora nikad ranije nije bila povezana sa Istanbulom iz Tivta, već su letovi uvijek bili iz Podgorice. Međutim, uvidjeli smo koliko je direktna povezanost sa crnogorskom obalom neophodna, ne samo za dolazak turista tokom ljetnjih mjeseci, već i za turske investitore kojima to omogućava efikasnije i jednostavnije poslovanje. Već od ove godine imamo letove na svakodnevnom nivou, a tokom sezone smo ka Istanbulu uveli i dva leta sedmično iz Podgorice, koje obavljamo većinom na velikom avionu”, navela je Frantov Nikolić.

Cijeli intervju možete čitati na sajtu Tango Six-a, foto: Ivan Urošević, Tango Six