oil platform, nafta, petrol

Jedna odluka bi mogla da vrati cijene nafte na 100 dolara

Podijeli

Uticajna alijansa najmoćnijih svjetskih proizvođača nafte navodno ove sedmice razmatra najveće smanjenje proizvodnje od početka pandemije koronavirusa, što je istorijski potez za koji energetski analitičari kažu da bi mogao da vrati cijene nafte na trocifrene iznose.

Proizvođači OPEC-a i ne-OPEC-a, grupa koja se često naziva OPEC+, sastaće se u srijedu u Beču u Austriji kako bi odlučili o sljedećoj fazi proizvodne politike.

Naftni kartel i njegovi saveznici razmatraju smanjenje proizvodnje za više od milion barela dnevno, prema izvorima OPEC+ koji su razgovarali za Reuters.

“Ministri OPEC-a neće doći u Austriju prvi put za dvije godine da ne urade ništa. Tako da će se desiti rez istorijske vrste”, rekao je Dan Pickering, CIO kompanije Pickering Energy Partners, pozivajući se na prvi lični sastanak grupe od 2020, odnosno, nakon pandemije.

Međutim, Pickering je rekao da očekuje da će stvarni broj barela koji izlaze na tržište vjerovatno biti oko 500.000, što će “biti dovoljno da podrži tržište u bliskoj budućnosti”.

Cijene nafte su u ponedjeljak ujutro porasle oko 4%.

Međunarodni standardni fjučersi na naftu Brent porasli za 4% na 88,54 dolara po barelu, dok su fjučersi na američki West Texas Intermediate porasli 4,2% i trgovali su se za 82,83 dolara po barelu.

Šta očekuju analitičari

Stephen Brennock, viši analitičar u PVM Oil Associates u Londonu, rekao je u ponedjeljak da se čini da postoji određeni potencijal za povećanje cijena nafte nakon velikih padova u septembru.

„Dalji porast trgovačke aktivnosti zajedno sa pooštravanjem kratkoročnih osnova nafte mogao bi vratiti cijene nafte na 100 dolara po barelu“, rekao je Brennock u istraživačkoj bilješci.

“Oni koji su bikovski nastrojeni izdržali su ljeto bola, ali zima nade i očekivanja je na horizontu”, dodao je.

Ponavljajući ovaj stav o povratku cijena na 100 dolara po barelu, analitičari Goldman Sachsa vide da će Brent dostići trocifrenu vrijednost u naredna tri mjeseca, prije nego što će se popeti na 105 dolara u periodu od šest mjeseci.

Američka investiciona banka očekuje da će WTI skočiti na 95 dolara do kraja godine, prije nego što će dostići 100 dolara u narednih šest mjeseci.

OPEC+ signalizira da njihova podrška cijenama nafte neće biti oko 50 do 60 dolara po barelu, rekao je Pickering.

“To će se dogoditi na mnogo višem nivou, a oni pokazuju odlučnost da zaštite cijenu. Manje su zabrinuti zbog potražnje”, smatra.

Pickering je za CNBC rekao da ne misli da će se iranski nuklearni sporazum dogoditi i da bi prava zabrinutost bila kako će rizici od recesije podstaći strahove potražnje.

Prošlog mjeseca cijene nafte pale su više od 4 dolara na najniži nivo od ruske invazije na Ukrajinu krajem februara, nakon zabrinutosti potražnje zbog straha od recesije.

Na pitanje da li bi veliko smanjenje proizvodnje iz OPEC+ bilo dovoljno da se cijene nafte vrate na junski maksimum, Ole Hansen iz Saxo banke je rekao: “Mislim da moramo uzeti u obzir da se OPEC+ sada bori da stvarno proizvede nivoe kvota koje su dogovorene.”

“Ako smanje za milion ili za 1,5 miliona, moraće da promijene sistem kvota da bi taj broj zapravo bio pravi rez na tržištu”, rekao je Hansen za CNBC “Worldwide Exchange” u ponedjeljak.

“To je vjerovatno i razlog zašto se sastaju licem u lice ove sedmice u Beču jer je to potencijalno vrlo kontroverzna odluka koju bi mogli donijeti. Ali mislim da će uticaj vjerovatno biti manji od onoga što tržište traži”, dodao je on.

Faktori na strani ponude

Osim smanjenja proizvodnje od strane OPEC+, Pickering je naveo i druge faktore na strani ponude koji će takođe podupirati cijene nafte u narednih četiri do osam sedmica.

“Vidjećemo veću podršku sa strane ponude ako sankcije krenu iz Evrope krajem godine i pošto SAD počne zatvarati strateške rezerve nafte za isporuke u novembru,” rekao je, misleći na zalihe američke vlade za hitne slučajeve koje se koriste kada su energetska tržišta u previranju.

Prije nekoliko sedmica, Ministarstvo energetike SAD-a objavilo je da će prodati do 10 miliona barela nafte iz SPR-a za isporuku u novembru.