euro, dollar, money

Euro se oporavlja, dolar posustaje

Podijeli

Euro se danas kretao blizu najvišeg nivoa od 22. maja u odnosu na dolar, ojačavši 0,15 odsto na 0,9838 dolara, dok je američka valuta oslabila u odnosu na korpu glavnih konkurenata.

Britanska funta je istovremeno produžila svoj oporavak, nakon odluke vlade da odustane od kontroverznog smanjenja poreza na dohodak najbogatijih Britanaca. Čitaj više

Od ostalih valuta, australijski dolar oštro je pao u odnosu na američki dolar nakon što je centralna banka te zemlje iznenadila tržišta manjim povećanjem ključnih kamatnih stopa od očekivanog, prenose agencije.

Australijski dolar u jednom je trenutku trgovanja potonuo čak 0,97 odsto u odnosu na američkog imenjaka, a prema posljednjim dostupnim podacima trguje se na nivou od 0,6482 dolara ili u padu od 0,5 odsto.

Reuters javlja da je australijska centralna banka najavila usporavanje tempa pooštravanja monetarne politike jer su kamate na gotovinske zajmove značajno porasle u kratkom vremenskom periodu, ali je ostavila otvorena vrata daljem povećanju referentne stope.