rich people, rich man, businessman, wealthy

Credit Suisse otkupljuje tri milijarde franaka svog duga i prodaje poznati hotel

Podijeli

Posrnula banka Credit Suisse ponudila je u petak otkup do 3 milijarde švajcarskih franaka (3,03 milijarde dolara) dužničkih hartija od vrijednosti.

Do toga je došlo nakon što su dionice Credit Suissea ranije ove sedmice nakratko pale na najniži nivo u istoriji, a kreditne zamjene dostigle rekordan nivo, usred zabrinutosti tržišta oko svoje budućnosti. Dionice su u četvrtak zatvorene na 4,22 švajcarska franka, javlja SEEbiz i dodaje da su ove godine pale više od 50%.

Švajcarski zajmodavac takođe je potvrdio da prodaje svoj poznati hotel Savoy u finansijskoj četvrti Ciriha, što je podstaklo neka nagađanja da se bori za likvidnost.

U izjavi od petka u vezi s ponudom za otkup dužničkih hartija od vrijednosti, Credit Suisse je rekao: “Transakcije su u skladu s našim proaktivnim pristupom upravljanju ukupnim sastavom obveza i optimiziranjem troškova kamata te nam omogućuju da iskoristimo tržišne uslove za otkup duga po atraktivnim cijenama.”

Zajmodavac kreće u opsežnu stratešku reviziju pod vodstvom novog glavnog izvršnog direktora nakon niza skandala i neuspjeha u upravljanju rizicima, pa će 27. oktobra objaviti najnovije podatke o napretku zajedno sa svojom tromjesečnom zaradom.

Najskuplji od skandala bila je izloženost banke hedge fondu Archegos u iznosu od 5 milijardi dolara, koji je propao u martu 2021. Credit Suisse je od tada revidirao svoj upravljački tim, obustavio otkup dionica i smanjio dividendu kako bi osigurao svoju budućnost.

Banka je u petak objavila ponudu za gotovinsko nadmetanje koja se odnosi na osam nadređenih dužničkih hartija od vrijednosti denominiranih u eurima ili sterlingima, u vrijednosti do 1 milijarde eura (980 milijuna dolara), zajedno s 12 hartija denominiranih u američkim dolarima u vrijednosti do 2 milijarde dolara. Ponude na dužničke hartije od vrijednosti ističu 3. novembra, odnosno 10. novembra.