bankomat, atm

Samo novčanice od 10 i 20 EUR: Promjene na bankomatima u Hrvatskoj nakon uvođenja eura

Podijeli

Uvođenjem eura 1. januara sljedeće godine s bankomata u Hrvatskoj će biti moguće podizati novčanice od 10 ili 20 eura, a i traženi iznosi kao što su 50 i 100 eura isplaćivaće se u novčanicama od 10 i 20 eura, saopšteno je iz Hrvatske narodne banke (HNB).

Zagrebački mediji prenose da će euro biti u opticaju zajedno s hrvatskom kunom dvije sedmice od 1. januara kada će se na snazi biti dvojni opticaj i kada će se i ostatak novca pri kupovini u prodavnicama za namirnice plaćene eurima ili kunama, vraćati u eurima.

U periodu od 15. do 31. decembra biće uvedeno beznaknadno podizanje kuna na bilo kojem bankomatu. Ono će se zadržati do 15. januara kako ne bi došlo do negativnog uticaja na dostupnost gotovine u kunama, rekli su Hini iz Hrvatske narodne banke, prenosi Index.

HNB je izdao i preporuku bankama da i u periodu od 1. oktobra do 31. decembra 2022. ukinu potrošačima naknadu za polog gotovog novca kune na svoje račune, kako bi se građani motivisali da i prije dana uvođenja eura polože kune na svoje račune.