team work, office, colleagues, meeting, business

Zašto bi trebalo da ulažete u blockchain i vještačku inteligenciju?

Podijeli

Gotovo nijedan sektor globalne ekonomije nije ostao netaknut uticajem pandemije COVID-19. Od multinacionalnih konglomerata do porodičnih biznisa, kompanije su se u posljednje dvije godine suočile s velikim izazovima oko nedostatka osoblja, rasta cijena i prekinutih lanaca nabavke.

Iako nema sumnje da su moderni lanci snabdijevanja bili daleko od savršenih i prije širenja virusa, pandemija je razotkrila i pogoršala ove slabe točke.

U prvim sedmicama i mjesecima pandemije, medicinska oprema i uređaji postali su prijeko potrebni artikli, uz akutne nestašice širom svijeta. Složeni lanci nabavke u kojima su proizvodnja i glavne tačke distribucije bili raspoređeni u nekoliko zemalja postali su poremećeni ili urušeni, jer je čak i relativno mali problem na jednoj lokaciji imao veliki uticaj na veće sisteme.

„Mnoge kompanije koje su se snalazile sa vitkim pozicijama zaliha naišle su na nedostatak materijala i nijesu bile u stanju da ispune narudžbine i potražnju kupaca“, objašnjava Ian McNally, potpredsednik vodeće konsultantske firme za globalni lanac snabdijevanja Efficio.

„Ovo je posebno bio slučaj kada su kompanije konsolidovale snabdijevanje pojedinačnim dobavljačima za neke od svojih linija ili zahtjeva za narudžbom i imale nekoliko alternativnih izvora snabdijevanja kada su stvari bile ograničene”, dodao je.

Probijanje trenda

Danas, različiti proizvodi poput svakodnevnih namirnica, igračkih konzola i vozila postaju žrtve uvijek prisutnih „problema u lancu snabdijevanja“. Preduzeća se sve više okreću inovativnim blockchain i AI rješenjima kako bi ublažila neke od najhitnijih problema u lancu nabavke i osigurala da njihovi lanci opskrbe budu što je moguće otporniji u pripremi za buduće poremećaje.

Ova poboljšanja nijesu inovacija budućnosti: s mnogim moćnim primjerima industrija već danas široko koristi. Zajednički razvijen od strane tehnološke firme IBM i logističkog giganta Maersk, TradeLens platforma koristi blockchain i AI kako bi osnažila proizvođače, špeditere i lučke operatere u globalnom ekosistemu otpreme kako bi postigli moderne procese otpreme i besprijekoran radni tok.

Jedinstvena platforma povjerenja za sva preduzeća uključuje koncept interfejsa za programiranje aplikacija za saradnju koji uključuje ogroman raspon aktivnosti, uključujući skladištenje, otpremu i transport koji se mogu vidjeti u jednom interfejsu.

Organizacije kao što su Kraljevsko malezijsko carinsko odjeljenje i Standard Chartered Bank dio su ovog pouzdanog ekosistema.

Tržišni šok

Automatizacija lanaca nabavke, otključavanje uvidom vođenih podacima koji mogu optimizovati transport i smanjenje birokratije, sve je to moguće prihvatanjem AI i blockchain alata.

Na primjer, procjenjuje se da se ljudske greške nalaze u oko 15 odsto faktura i narudžbi, što dovodi do kašnjenja i dodatnih troškova. Jednom kada se implementira sveobuhvatan AI sistem, ove vrste grešaka mogu postati stvar prošlosti.

Za razliku od konvencionalnih lanaca snabdijevanja, gdje su loša vidljivost, izolovani sistemi, produženi ciklusi plaćanja i složeno upravljanje ugovorima norma; blockchain i AI prevazilaze to što su obične riječi i mogu predstavljati priliku za digitalnu transformaciju.

“Blockchainovi prvenstveno omogućavaju nepromjenjivu knjigu koja se samo dodaje i koja čini osnovu za stvaranje sigurnih, transparentnih i pouzdanih ekosistema.” – Gopikrishnan Konnanath

U praksi, zajednička mrežna infrastruktura sistema lanca snabdijevanja zasnovanog na blokčejnu ne samo da može poboljšati komunikaciju i saradnju između firmi u svim djelovima lanca snabdijevanja, već može i povećati transparentnost.

Tehnologija distribuirane knjige rješenja za blockchain lanac nabavke nudi jedinstven, zajednički pogled na sve aktivnosti, tako da se sporovi mogu značajno smanjiti.

“Blockchainovi prvenstveno omogućavaju nepromjenjivu knjigu koja se samo dodaje, koja čini osnovu za stvaranje sigurnih, transparentnih i pouzdanih ekosistema. Sada različiti učesnici u lancu vrijednosti imaju superioran sistem da vjeruju podacima, a samim tim i svojim partnerima,” kaže Gopikrishnan Konnanath, viši potpredsjednik i globalni šef inženjeringa i usluga za blokčejn u kompaniji za informacione usluge Infosys.

Pametni ugovori na blockchainu mogu se dizajnirati tako da se automatski izvršavaju kada se postignu određeni uslovi. Na primjer, u trenutku kada je pošiljka označena kao primljena, plaćanje robe se može izvršiti odmah, smanjujući vrijeme čekanja u isto vrijeme i osiguravajući da se uplate šalju samo kada su proizvodi primljeni.

Napredni pristup

Većina lidera u lancu nabavke radi na realizaciji prednosti koje nudi vještačka inteligencija, a istraživanje IBM-a o glavnim službenicima lanca nabavke pokazalo je da 72 odsto njih očekuje da njihovi procesi i tokovi rada budu automatizovani u narednih tri do pet godina.

Napredni proizvodi vještačke inteligencije savršeno se uklapaju u ekosistem lanca snabdijevanja koji podržava blockchain. Pametni senzori se mogu integrisati na kritičnim lokacijama u cijelom lancu snabdijevanja, a rezultirajući podaci se mogu unositi u distribuirane knjige, a zatim analizirati pomoću AI alata kako bi se postiglo praćenje od kraja do kraja, u realnom vremenu.

“Inteligentni algoritmi koji rade na pouzdanim podacima mogu predvidjeti varijacije potražnje, sistemske rizike koncentracije u fabrikama, dobavljačima i zemljama ili lokacijama. Vještačka inteligencija omogućava operativnu efikasnost ukorijenjenu u tačnim podacima, a s blockchainima to se može učiniti bez ugrožavanja privatnosti”, kaže Konnanath.

Nema manjka lekcija koje se mogu naučiti iz neviđenih poremećaja globalnog lanca nabavke u posljednje dvije godine. Organizacije koje prihvataju potencijal blockchaina i rješenja podržanih vještačkom inteligencijom za lanac nabavke mogu očekivati ​​da će ostati korak ispred potencijalnih šokova u snabdijevanju i osigurati da kupci mogu dobiti proizvode koje žele, kada ih žele.

Foto: Austin Distel on Unsplash

banner konkurs ministarstvo kulture i medija