jamie dimon jpmorgan chase

Dajmon: Evropa će gurnuti svijet u recesiju

Podijeli

Izvršni direktor JPMorgan Chase & Co Džejmi Dajmon rekao je da bi Sjedinjene Države i globalna ekonomija mogli ući u recesiju do sredine sljedeće godine, izvijestio je u ponedjeljak CNBC.

Nevjerovatna inflacija, velika povećanja kamatnih stopa, ruska invazija na Ukrajinu i nepoznati učinci politike kvantitativnog stezanja Federalnih rezervi među pokazateljima su potencijalne recesije, rekao je Dajmon u intervjuu kanalu poslovnih vijesti.

“Ovo su vrlo, vrlo ozbiljne stvari za koje mislim da će gurnuti SAD i svijet – mislim, Evropa je već u recesiji – i vjerovatno će gurnuti SAD u neku vrstu recesije za šest do devet mjeseci “, rekao je Dimon.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada će velike američke banke od petka objaviti svoje zarade za treći kvartal. U dosadašnjem toku godine, referentni indeks S&P 500 izgubio je oko 24%, pri čemu sva tri glavna američka indeksa trguju na području medvjeđeg tržišta.

Dajmon je rekao da bi S&P 500 mogao pasti za dodatnih 20% u odnosu na trenutne nivoe, pri čemu će sljedeći pad od 20% vjerovatno “biti mnogo bolniji od prvog”, prenosi SEEbiz izvještaj CNBC-a.

Ranije ove godine, Dajmon je zatražio od ulagača da se pripreme za ekonomski “uragan”, s JPMorganom, najvećom investicijskom bankom u SAD-u, koja je obustavila otkup dionica u julu nakon što je iznevjerila kvartalna očekivanja Vol Strita.

Goldman Sachs je u junu predvidio 30% šanse da će američka ekonomija upasti u recesiju tokom sljedeće godine, dok su ekonomisti Morgan Stanleyja izglede za recesiju u sljedećih 12 mjeseci postavili na oko 35%.

Predsjednik Svjetske banke Dejvid Malpas i direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva takođe su u ponedjeljak upozorili na sve veći rizik od globalne recesije i rekli da inflacija ostaje problem nakon ruske invazije na Ukrajinu.