euro, money, 100 eur

Novac je sada kralj, a ne zlato

Podijeli

Dok se zlato dugo smatralo sigurnim utočištem u vremenima nestabilnosti tržišta, investitori se zapravo povlače iz Midasovog metala i u ovom trenutku prave drugačiji izbora – hladni, čvrsti novac.

Cijene zlata pale su u srijedu 2,2% nakon izvještaja da bi američke Federalne rezerve mogle još jednom povećati kamatne stope, ovaj put za cijelih 100 baznih poena. Dio razloga za pad zlata je i to što investitori reaguju na vijesti o ovom potencijalnom povećanju kamatnih stopa, koje bi moglo dovesti do ulaska ekonomije u punu recesiju, tako što napuštaju zlato u korist gotovine.

Osnove ulaganja u zlato

Pretvaranje bogatstva u zlato predstavlja najstariju investiciju na svijetu, a to je i danas opcija koju mnogi ljudi koriste. Obično se koristi kao zaštita od inflacije, jer je njegova vrijednost generalno nezavisna od druge imovine kao što su dionice i obveznice.

Postoji mnogo načina za ulaganje u zlato , uključujući kupovinu stvarnih zlatnih poluga, kupovinu visokokvalitetnog zlatnog nakita, ulaganje u budućnost ili korišćenje zlatnog zajedničkog fonda. Finansijski savjetnik vam može pomoći da otkrijete najbolji način za ulaganje u zlato, ako je to opcija koja vas zanima.

Zašto investitori favorizuju gotovinu u odnosu na zlato

Inflacija širom svijeta nagriza ekonomije a u sklopu plana za borbu protiv ove pošasti, Federalne rezerve su podizale kamatne stope tokom cijele godine, s planovima da to učine ponovo. Ta politika otežava građanima da dobiju kredite, što znači da manje novca cirkuliše i inflacija je po pravilu manja. Jedna od posljedica ovoga mogla bi biti recesija, ali su lideri odlučili da je borba protiv inflacije važnija.

Još jedan uticaj viših kamatnih stopa bio je skok vrijednosti dolara. Danas se on trguje prema britanskoj funti i euru više nego što je to bilo u dužem vremenskom periodu. Iako ovo znači da bi putovanje Amerikanaca u London ili Berlin moglo malo manje naštetiti džepu, još veći uticaj je to što investitori vide pretvaranje imovine u gotovinu kao jaku zaštitu od mogućnosti recesije.

Primijećeno je da zajednički fondovi kojima se aktivno upravlja imaju najbolju godinu od 2009, alocirajući svoju imovinu u gotovinu . Usred jakog dolara i visokih kamata, gotovina nije loša i čak može donijeti povrate.

SmartAsset/Investitor