warehouse, skladište, roba, sirovine

Širenje na tržište e-trgovine: TikTok planira da otvori skladišta

Podijeli

Dok naizgled svaka aplikacija za društvene mreže kopira TikTok, čini se da TikTok sada kopira Amazonov poslovni model.

Naime, izgleda da TikTok želi da stvori novu logističku i skladišnu mrežu u Sjedinjenim Državama kako bi podržao svoje napore u e-trgovini, prema nekoliko otvorenih radnih mjesta nedavno objavljenih na njegovoj web stranici za zapošljavanje i LinkedIn stranici.

CNN piše da se, kao i druge društvene mreže, TikTok proširio na e-trgovinu kako bi dodao nove kanale za prihod.

TikTok trenutno nudi opciju kupovine pod nazivom TikTok Shop na odabranim tržištima, uključujući Veliku Britaniju i Indoneziju, koja omogućava kreatorima i trgovcima da prodaju proizvode putem platforme. Takođe se udružio s Shopifyjem kako bi omogućio kupovinu na ovoj platformi.

Ali s najnovijim oglasima za posao, koje je prvi objavio Axios, čini se da TikTok želi ići još dalje. Umjesto da jednostavno služi kao platforma za pristup kupcima, TikTok možda želi da pruži logističku podršku kako bi izgradio ono što naziva „potpuno novo i bolje iskustvo e-trgovine“.

„Pružajući usluge skladištenja, isporuke i povrata usluga za kupce, naša misija je da pomognemo prodavcima da poboljšaju svoje operativne sposobnosti i efikasnost, da kupcima pružimo zadovoljavajuće iskustvo kupovine i obezbijedimo brz i održiv rast TikTok Shopa“, navodi kompanija u oglasu za posao.

U jednom oglasu za posao, na primjer, kompanija kaže da traži nekoga ko će “izgraditi novu uslugu od nule” i biti “odgovoran za razvoj poslovanja e-commerce logistike u SAD-u”.

Mnoge uloge su objavljene iz Sijetla, koji je takođe dom prvog Amazonovog korporativnog štaba. Amazonova velika logistička i dostavna mreža pretvorila ga je u centralni alat za brojne trgovce i osigurala da može ponuditi širok raspon proizvoda s ubrzanom isporukom.

Portparol TikToka odbio je da precizira najnovije planove. U izjavi za CNN, on je rekao da je kompanija “fokusirana na pružanje vrijednog iskustva kupovine u zemljama u kojima se TikTok Shop trenutno nudi širom jugoistočne Azije i Velike Britanije, što uključuje pružanje trgovcima niza proizvoda i opcija isporuke.”